Tijd voor actie: de eikenprocessierups is er namelijk weer

Tot diep in de nacht wordt er gewerkt aan de bestrijding van de branderige plaag. © iStock
Diverse Limburgse gemeenten gaan er de komende tijd alles aan doen om overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen.
Daarom gaan bestrijders deze week eikenbomen bespuiten voordat de rupsen brandharen krijgen. Want juist die brandharen kunnen klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen.

De hele dag door

Hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree gaat duizenden eikenbomen rond voet- en fietspaden, speelterreinen, wegen en begraafplaatsen in de gemeente Roermond besproeien. Het buitengebied is als eerste aan de beurt. De bedoeling is dat de werkzaamheden binnen drie weken zijn afgerond. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt er ook in de avond en 's nachts gewerkt.

Vogels en geen eiken

De gemeente Roermond laat ook weten dat vanaf dit jaar op enkele plekken gestopt wordt met preventieve bestrijding. Roermond kiest namelijk voor een natuurlijke bestrijdingswijze: de inzet van vogels of sluipvliegen die de rupsen opeten. Verder wil de gemeente minder of vrijwel geen eiken meer planten. Dat moet ook bijdragen om overlast in de toekomst te voorkomen.

Samenwerking gemeenten

In het zuiden van de provincie werken twaalf gemeenten samen in het kader van de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarbij krijgen ze onafhankelijk advies van de Plantengezondheidsdienst (PGD) uit Eijsden. Ook verzorgt de PGD de begeleiding van de bestrijders.

Begin mei van start

In tegenstelling tot Roermond en Nederweert begint de preventieve bestrijding in onder meer Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum en Vaals waarschijnlijk begin mei. "De ontwikkeling van het eikenblad en de eikenprocessierups is op dit moment onvoldoende om een goed resultaat te verkrijgen. Uiteraard kan het zijn dat de ontwikkeling van rups en blad in Midden- en Noord-Limburg anders is vanwege de zandgrond", legt eigenaar Jean-Pierre Duijsens van de Plantengezondheidsdienst uit.