Beesel krijgt dezelfde coalitie van drie partijen

Het gemeentehuis van Beesel in Reuver © Google Streetview
De gemeente Beesel krijgt opnieuw een coalitie van CDA, Verantwoorde Lokale Politiek (VLP) en Beeselse Lijst. Samen zijn die partijen goed voor 12 van de 15 zetels in de gemeenteraad.
Ook de afgelopen vier jaar vormden de drie de coalitie.

Advies

Dat ze met elkaar verder gaan, is conform het advies van verkenner bestuurskundige Petra Habets. Ze vond wel dat de partijen betere onderlinge afspraken moesten maken om spanningen zoals de afgelopen bestuursperiode te voorkomen.
Volgens de drie partijen is dat ook gebeurd. Lijsttrekker en raadslid Anouk Huijs van het CDA zegt dat haar partij vanaf het begin heeft ingezet op een brede coalitie. “Dat vraagt erom dat je over je eigen schaduw heen kunt stappen. Daarmee bouwen we aan betrokkenheid voor en met onze gemeenschap”, aldus Huijs.

Zaken anders aanpakken

Fractievoorzitter en lijsttrekker Jan Hendriks van VLP geeft aan dat ook zijn partij blij is met de stap om samen verder te gaan. “We hebben met elkaar kritisch in de spiegel gekeken en uitgesproken dat we de zaken anders gaan aanpakken”, zo Hendriks.
Ook wethouder en lijsttrekker Marcel Roelofs van Beeselse Lijst zit op dezelfde lijn. “Na een periode van een verstandshuwelijk bouwen we nu voort aan een slagvaardig en daadkrachtiger bestuur”, meent Roelofs.

Coalitieakkoord

De drie partijen gaan nu werken aan een definitief coalitieakkoord en aan een verdeling van de wethoudersposten. Het is de bedoeling dat het nieuwe college op 30 mei wordt geïnstalleerd en dan ook het akkoord officieel wordt goedgekeurd.
Bij de verkiezingen bleef het CDA gelijk op vijf zetels. VLP zakte van vijf naar vier zetels en Beeselse Lijst behield haar drie zetels. De progressieve lijst Samen Verder ging vooruit van twee naar drie zetels. Maar net als de voorbije bestuursperiode belandt de partij in de oppositie.