Een vervuilde gft-container? Dan blijft de bak gewoon staan

Stockfoto © iStock
Afvalverwerker Rd4 gaat vanaf maandag de containers voor gft-afval in Zuid-Limburg nog beter controleren. Volgens het bedrijf komt het nog te vaak voor dat inwoners niet goed scheiden en ander afval in de groene bakken dumpen.
Omdat er in onder meer Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Vaals en Voerendaal niet goed wordt gesorteerd, ziet Rd4 een verdriedubbeling van afgekeurde vrachtkosten.

Verbranding goed afval

Bijkomend probleem is dat een afgekeurde vracht met afval van groente, fruit en tuin als restafval wordt verwerkt. Dus al het overige gft-afval, dat wel goed is aangeboden, zal worden verbrand. Enorm zonde, vindt Rd4. Hierdoor gaan volgens de afvalverwerker kostbare grondstoffen verloren.

Met een scanner op pad

Dat wil Rd4 allemaal voorkomen. Daarom zet de afvalinzamelaar speciale teams in die de inhoud van de groene kliko's gaan inspecteren. Daarbij maken de medewerkers gebruik van scanners. Afval dat niet in de groene container thuishoort, blijft gewoon staan. Aan de bak wordt een kaartje gehangen en de bewoner moet dan zelf de verkeerde spullen uit de container halen. De eerstvolgende keer haalt Rd4 de gft-bak weer op.

'Scheiden kan een opgave zijn'

Bewoners krijgen geen boete, want volgens de afvalverwerker doen ze het niet altijd bewust verkeerd. "Soms kan het goed scheiden van afval best een opgave zijn", aldus Rd4.