Limburgse bedrijven vol vertrouwen op Floriade Almere

Voor medewerker Daan Smolders is het werken op de Floriade in Almere als een vakantie. © L1
De Floriade in Almere telt verschillende Limburgse deelnemers. Ondanks dat de Venlose editie 10 jaar geleden nog altijd kampt met een negatief imago.
De wereldtuinbouwtentoonstelling in Noord-Limburg sloot af met een tekort van 9 miljoen. Dat weerhield verschillende ondernemers uit onze provincie niet om zich te presenteren in de provincie Flevoland.

Allerlei oplossingen

Op de Floriade wordt veel samengewerkt door ondernemers. Zo heeft hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree zich samengepakt met collega's in het land onder de naam Groencollectief Nederland. Bij de gezamenlijke inzending laten ze allerlei vernieuwingen zien op het gebied van duurzaam bouwen, met veel groen. Medewerker Daan Smolders is trots op de plek van Vaessen op de Floriade. "We tonen allerlei oplossingen om bijvoorbeeld het tekort aan hemelwater aan te pakken en hittestress tegen te gaan."

Geen twijfel

Volgens Smolders heeft het bedrijf uit Maasbree niet getwijfeld over deelname, ondanks dat de Floriade in Venlo afsloot met een miljoenentekort "De kosten gaan voor de baten. Op deze plek in Almere verrijst straks een duurzame woonwijk, dus uiteindelijk levert het wel iets op. Wij zijn daar trouwens niet zo mee bezig, wij willen jong en oud laten zien hoe er duurzaam en groen kan worden gebouwd."

Negatieve beeld

Het negatieve beeld over Venlo is nog altijd een doorn in het oog van de gemeentes in Noord-Limburg. Een delegatie van burgemeesters uit deze regio, bezoekt vandaag de tuinbouwtentoonstelling in Almere. TIjdens een bijeenkomst met de directie van de Floriade en bestuurders uit Almere laat burgemeester Antoin Scholten van Venlo dit duidelijk merken. "Als je ziet wat er allemaal is gerealiseerd door de Floriade, dan moet je veel verder kijken dan het miljoenentekort. Bijvoorbeeld de birghtland campus op Greenport Venlo was er anders nooit gekomen."

Twee miljoen bezoekers

Scholten erkent dat er destijds in de commucatie wel fouten zijn gemaakt. "Door naar buiten te brengen dat je twee miljoen bezoekers verwacht, wordt je daar op afgerekend. terwijl er dankzijn de Floriade veel is gerealiseerd." Hij laat er geen twijfel over bestaan of hij het nog eens zou doen. "Als ze me vragen of Venlo het nog eens wil organiseren, dan zeg ik ja."