Prijs voor Huub Stapel vanwege bijdrage Limburgse filmsector

Acteur Huub Stapel ontvangt van directeur Guido Franken van CineSud de prijs © L1
De uit Tegelen afkomstige acteur Huub Stapel (67) heeft zaterdag een oeuvreprijs gekregen vanwege zijn bijdrage aan de Limburgse filmsector en -cultuur.
Filmplatform CineSud benoemt de acteur tot Filmburger van Verdienste. De benoeming wordt vergezeld met een speciale filmprijs ter ere van de carrière en verdiensten van de acteur voor de Limburgse en Nederlandse film. Eerder ging deze titel naar Ben Verbong en Henk van der Linden.

Acteur is dankbaar

De uitreiking vond plaats in het kader van de Maand van de Limburgse Film van L1, CineSud en het Limburg Film Festival. Zaterdag werd de acteur verrast tijdens een feestelijke lunch op Château Neercanne in Maastricht. "Wauw, wat leuk, zeg! Dankjewel! Ik zal hem thuis goed neerzetten. Ik ben mijn oude Limburgse jas nooit verloren. Limburg is nooit ver weg geweest", zegt Stapel.

Van alle markten thuis

Stapel volgde de toneelopleiding in Maastricht en studeerde ook af als docent drama. Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan van het witte doek. Wie denkt aan de Dick Maas-films De Lift, Flodder en Amsterdamned denkt aan Huub Stapel. Niet alleen in tientallen speelfilms was hij te zien, ook speelde Stapel in meerdere televisieseries als De Partizanen en Flikken Rotterdam. "Ik ben het meest trots op De Partizanen. Het speelt in Limburg af", aldus de acteur uit Tegelen, die al jaren boven de rivieren woont.

Weer in theaters te zien

Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d'Or. Na Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus is de Limburger met Het Huwelijk solo in het theater te zien.

'In de bres srpingen'

"Huub verdient deze prijs dubbel en dwars. Niet alleen door zijn imposante carrière in film, theater en op televisie, maar met name ook voor het altijd aanwezige ambassadeurschap voor Limburg en de Limburgse cinema. Niet voor niets sprong hij eind vorig jaar ook op de bres voor het behoud van het Limburg Film Fonds", vertelt directeur Guido Franken van CineSud.

Projecten in Limburg

De provincie zit diep in Huubs hart, want ook nu is hij met diverse projecten bezig. Samen met filmregisseur Pieter Kuijpers, ook toevallig uit Tegelen, werkt hij aan een productie die zich in Venlo en zijn geboortedorp afspeelt. "Het gaat over een forensisch psychiater en hij heeft een wonderlijk verleden. Maar dat komt dus als een boomerang terug. Meer kan ik niet zeggen", aldus Stapel.
Daarnaast is Stapel bezig met een film met een Limburgse link, namelijk de mijnen. "Acteur Joes Brauers speelt hierin mijn zoon."