Zoektocht naar vakantiehuis op Second Home Beurs

Duizenden mensen uit Nederlands en Belgisch Limburg bezoeken dit weekend de Second Home Beurs. © L1 (Tim van der Weerden
Na corona en de opvang van vluchtelingen is er dit weekend na twee jaar weer een consumentenbeurs in het MECC in Maastricht: de Second Home Beurs. De beurs is speciaal voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in binnen- of buitenland.
Duizenden mensen uit Nederlands en Belgisch Limburg komen dit weekend naar de beurs.

Populair

Onder meer Spanje en Italië zijn populair onder de kopers van een tweede huis. "Klimaat, omgeving, natuur en cultuur. Dat spreekt ons daar heel erg aan", licht een stel toe dat op zoek is naar een tweede woning in Spanje.

Stroomversnelling

Corona heeft volgens de organisatie een duidelijke impact op het aantal mensen dat een tweede huis koopt. "Sommige mensen voelen zich gestraft, omdat zij een lange periode veel thuis hebben gezeten door corona. De droom die zij hadden om over tien jaar een tweede woning te kopen, is naar voren geschoven. Corona heeft dat in een stroomversnelling gebracht. Mensen willen juist nu van het leven genieten", vertelt Henkjan Prins van de Second Home Beurs.

Gemixt gevoel

Voor veel mensen is in de huidige woningmarkt het kopen van een eerste huis al een hele opgave. Sommige bezoekers van de Second Home Beurs hebben dan ook een gemengd gevoel. "Maar wij kiezen er wel heel bewust voor om echt voor een vakantiehuis te gaan en willen niet inbreken op een lokale markt", aldus een stel dat een tweede woning in Griekenland op het oog heeft.

Woningen in eigen land

De organisatie van de beurs merkt dat ook de vraag naar woningen in eigen land door corona flink is toegenomen. Prins: "De Nederlandse recreatiemarkt is booming. Er is weinig aanbod meer over. Dat is de grootste uitdaging voor veel woningorganisaties: je kunt niet meer overal kopen."