Crisisopvang Oekraïners in Horst nog maanden open

De veldbedden voor de crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen in sporthal De Berkel in Horst. © L1 (Pascal Courbois)
De crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen in Horst blijft zeker open tot september. In sporthal De Berkel kunnen mensen blijven voor de maximale duur van 72 uur.
De sporthal zou in principe twee maanden als locatie voor crisisopvang worden gebruikt, maar in opdracht van de veiligheidsregio Limburg-Noord is het verlengd tot 11 september.

Sporthal niet beschikbaar

De locatie, die vorige maand open ging, fungeert als doorstroomlocatie. Dat betekent dat 150 vluchtelingen maximaal 72 uur in De Berkel kunnen verblijven. Daarna worden ze ergens anders in de regio opgevangen. In ieder geval tot de zomervakantie is de sporthal niet beschikbaar voor activiteiten. De gemeente Horst aan de Maas laat weten te zoeken naar alternatieve locaties.
Eerder werd bekend dat de noodopvang in Nieuw-Bergen dicht ging. Met de locatie in Horst houdt Noord-Limburg nog één crisisopvang over.

Opvang voor langere tijd

De twee Limburgse veiligheidsregio's verwachten dat het aantal mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld de komende tijd zal toenemen. Daarom komen er steeds meer gebouwen beschikbaar die gemeenten gaan ombouwen tot een noodopvang, waar Oekraïners enkele maanden kunnen verblijven.
Denk hierbij aan het voormalige KPN-kantoor in de buurt van het vliegveld in Beek. Daar kunnen 525 opvangplekken worden gerealiseerd. Of Overmaze in Maastricht, met een totale capaciteit van 400 vluchtelingen. In de oude gevangenis in de wijk Limmel kunnen de eerste Oekraïners rond 1 mei terecht.