'Twee informateurs in Brunssum aangesteld'

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
Ben van Essen en Ellen Janssen gaan aan de slag als informateurs in Brunssum. Zij moeten met een advies komen over de vastgelopen coalitievorming.
Dat meldt ZO-NWS.

Pensioen

Van Essen is voormalig strateeg van de provincie en oud-wethouder van de voormalige gemeente Sevenum. Hij is in 2015 met pensioen gegaan. Momenteel is hij onder meer nog bestuurslid van de bewonersorganisatie Nederland Zorgt voor Elkaar en adviseur van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen.
Van Essen was eerder voorzitter van de afdeling Limburg van die vereniging. Hij was in het verleden lid van GroenLinks, momenteel is hij al jaren lid van de PvdA. In 2018 was hij verkenner voor de eerste coalitie in de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen.

Beesel

Ellen Janssen was twee jaar gemeentesecretaris in Beesel. In april 2020 stopte zij daarmee. Daarvoor werkte zij sinds 2015 in de Roermondse wijk Donderberg. Zij moest als schakel tussen bewoners en betrokken instanties mee helpen de wijk er weer bovenop te helpen.

Impasse

De coalitieonderhandelingen in Brunssum vonden aanvankelijk plaats onder leiding van de grootste partij Progressief Akkoord (PAK). Maar die gesprekken leidden tot een impasse door wederzijdse blokkades bij de betrokken partijen. De informateurs moeten nu voor een doorbraak zorgen.
Er liggen een aantal mogelijkheden op tafel. Een coalitie van alleen de lokale partijen BBB/Lijst Palmen, PAK en Lijst Borger. Die is goed voor 14 van de 21 zetels in de gemeenteraad. Of een combinatie van PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA. Die kan terugvallen op 16 zetels. Andere mogelijkheden zijn een coalitie van PAK, Lijst Borger met of VVD of PvdA. Dan gaat het om respectievelijk 14 of 12 zetels.

Korte termijn

Volgens de lokale omroep beginnen de informateurs Van Essen en Janssen op korte termijn met hun gesprekken met de betrokken partijen.

Samenwerken

PAK heeft inmiddels laten weten dat de keuze voor de twee op draagvlak kan rekenen onder alle vijf potentiële coalitiepartijen. Ook wil PAK de SP betrekken bij het proces, ondanks dat die partij gekozen heeft voor de oppositie.
PAK stelt een duurzame en integere coalitie voor te staan met een stevig fundament. Samenwerken vanuit vertrouwen moet daarbij het motto zijn.