'Oranjegezinde Duitsers volgen Koningsdag op de voet'

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxíma bij de Brandenburger Tor tijdens een Duits staatsbezoek in 2021. © ANP
Ook bij onze oosterburen staat Koningsdag in de spotlight. Veel Duitsers volgen de koninklijke familie op de voet, stelt Charlot Brutscher. Zij is plaatsvervangend hoofdredactrice en royaltyverslaggeefster van de Duitse website BUNTE.
"Veel Duitsers zijn erbij en willen alles meevolgen", vertelt Brutscher aan L1.

Sympathiek en modern

Dat Duitsers interesse tonen in het Nederlandse Koningshuis is volgens Brutscher niet gek. "Ze zijn sympathiek en staan dicht bij het volk, dat zie je bij sommige royals niet zo. Het is een zeer modern beeld." Ze benadrukt daarbij dat Willem-Alexander en Maxíma naar voren treden als een 'wunderbares Team'. "En ook hun dochters komen positief, intelligent en modern over."
De Koninklijke Familie wekt volgens Brutscher ook in 2022 een goede indruk. Het is volgens haar namelijk 'een tijd waarin koningshuizen zich steeds opnieuw moeten rechtvaardigen'.

Van Duitsen bloed

De interesse voor het Nederlandse Koningshuis komt volgens Brutscher verder ook door de Duitse wortels van de koninklijke familie. "Willem van Oranje kwam bijvoorbeeld uit Duitsland. En ook prins Claus van Amsberg, de man van Beatrix, was een Duitser. Die verbinding is echt uniek." Ons buurland heeft volgens de verslaggeefster met bijna geen enkel ander koningshuis zo'n connectie.
Wat ook meewerkt, is de vloeiende Duitskennis van veel leden van de Koninklijke Familie. "Willem-Alexander, Beatrix. En Maxíma verstaat het inmiddels ook goed", weet Brutscher. Daarmee is de familie een graag geziene gast bij onze oosterburen. "Ze zijn al vaker in Duitsland geweest en zijn dan heel hartelijk. Ze spreken met mensen, poseren voor foto's en zijn blij met geschenken die ze krijgen." Tijdens Koningsdag volgt Brutscher's website BUNTE de festiviteiten op de voet.

Grensregio

Hoewel er wel vanuit de gemeente en politie rekening gehouden wordt met zowel Duitse als Belgische bezoekers tijdens Koningsdag in Maastricht, is het vooralsnog onmogelijk aan te geven of dat in grote getale zal zijn. "We zijn een grensregio, dus het is te verwachten", geeft een woordvoerster van de politie in ieder geval aan.
Zelf is ze er dit jaar niet bij, maar ook volgens Brutscher ligt het in de lijn der verwachtingen dat veel geïnteresseerden de grens oversteken: "Auf jeden Fall! In voorgaande jaren heb ik veel Duits gehoord, ook van verder weg. Uit het hele land reizen mensen naar Nederland af."