Dit is allemaal nodig voor een veilige Koningsdag

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima © ANP
Een deel van Maastricht wordt tijdens Koningsdag bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie preventief mag fouilleren.
Verder wordt ook het cameratoezicht in de binnenstad uitgebreid en wordt tijdens het bezoek van de Koning en zijn gezin een noodverordening afgekondigd. Dat schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake in een raadsinformatiebrief.

Camera's

De binnenstad geldt de hele Koningsdag als veiligheidsricogebied. De maatregel eindigt middernacht. De extra camera's zijn in de Bredestraat, Cortenstraat, Graanmarkt, Het Bat, Hondstraat, Koestraat en Onze Lieve Vrouweplein opgehangen. Ze worden 29 april weggehaald. Daarnaast wordt ook nog een noodverordening afgekondigd. Volgens Penn is dit noodzakelijk vanwege de 'aard van het evenement' en om waar nodig meer bevoegdheden te hebben op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Veiligheid Koninklijke familie en publiek

'De veiligheid van de leden van de koninklijke familie en het publiek staan op deze dag centraal. Wij willen natuurlijk dat Koningsdag feestelijk, waardig en voor eenieder veilig verloopt', schrijft de burgemeester. 'Om die reden worden er maatregelen getroffen die de veiligheid van de leden van de koninklijke familie en het publiek zoveel mogelijk moeten waarborgen.'
Een deel van de binnenstad van Maastricht is tijdens Koningsdag aangewezen als veiligheidsrisicogebied © Beeld: Gemeente Maastricht

Politie

Om de veiligheid te waarborgen worden ook 1200 politiemensen uit het hele land ingezet in de provinciehoofdstad. De politie is voor een deel zichtbaar en deels niet zichtbaar aanwezig. De afgelopen weken hebben al meerdere oefeningen plaatsgevonden.
De gemeente verwacht tussen de 25.000 en 35.000 bezoekers in de stad.

Live

De Koninklijke familie wordt volgende week woensdag rond 11 uur verwacht. Het programma duurt zo'n twee uur, maar het feest gaat daarna door in de provinciehoofdstad. Het bezoek van Willem-Alexander en zijn gezin is live te volgen bij L1.
Lees hier alles over Koningsdag in Maastricht.