Video: Kinderen leven zich uit met Koningsspelen

In aanloop naar Koningsdag werden op verschillende scholen in Limburg de Koningsspelen gehouden.
Op een basisschool in de Maastrichtse wijk Ámby kregen de kinderen een gezond ontbijt en werden diverse sportspellen gedaan.

Voel je fit

Dat sluit aan bij het thema van dit jaar: 'Voel je fit'. "Als je in beweging bent dan voelt dat fijn", zegt directeur Per Ebbelink van de basisschool. "Er zit ook een gouden randje rond deze dag. Het is heel fijn om dit na corona weer mee te mogen maken."

Selderij happen

Voor de kinderen zijn verschillende klassieke spellen in een nieuw jasje gestoken. Een van de opmerkelijkste is misschien wel een alternatieve versie van koekhappen. Omdat gezond eten belangrijk is tijdens de Koningsspelen is het koekhappen omgetoverd tot selderijhappen. Iets wat aan de zure gezichten te zien, niet door alle kinderen wordt gewaardeerd. "Ik heb niet uitgekozen wat er gehapt moet worden", zegt papa Luuk Freens. "Het is voor het plezier van de kinderen. Dan is het maar even vies en dan spugen ze het maar uit."

Jaarlijks

De Koningsspelen werden bedacht door oud-tennisser Richard Krajicek. Zijn stichting Krajicek Foundation werkte het plan verder uit met de Cruyff Foundation. Beide stichtingen ondersteunen sport- en spelprojecten voor kinderen en jongeren. De dag vindt jaarlijks plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag en voor de meivakantie.