Gemeente Roermond worstelt met verziekte sfeer in stadhuis

Het stadhuis van Roermond. © L1
De sfeer in het Roermondse stadhuis is ernstig verstoord, maar het is nog onduidelijk of het gemeentebestuur akkoord gaat met een extern onafhankelijk onderzoek waar de ondernemingsraad om heeft gevraagd.
De afgelopen jaren ontving de OR veel klachten van ambtenaren.

Onwerkbaar

Die klachten gaan onder meer over intimidatie, verbale agressie, stress, een onwenselijke en onwerkbare werksfeer en vele ziekmeldingen. De ondernemingsraad vraagt daarom op korte termijn een onafhankelijk en extern onderzoek. Uit een mail van wethouder Frans Schreurs aan de gemeenteraad blijkt dat het college de signalen serieus neemt, maar nog geen besluit heeft genomen over het onderzoek.

Onderste steen

De grootste partij in de gemeenteraad, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), wil dat de onder onderste steen boven komt. "We weten niet wat er aan de hand is", zegt LVR-raadslid Bert Achten. "We zie dat er een groot personeelsverloop is, zeker in de top van de organisatie. Of er wordt nu volledige openheid van zaken gegeven of er komt een extern onderzoek naar de misstanden in het stadhuis." Volgens de LVR zijn er al hoge kosten door het inhuren van specialistische bureaus. Het raadslid zegt dat het in het belang van de stad is dat het probleem snel wordt aangepakt. "Ambtenaren moeten goed hun werk kunnen doen, zodat de dienstverlening heel goed is."