Maastrichtse academici willen actieplan tegen dierproeven

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Tientallen Nederlandse doctoren, academici en experts, van wie vier uit Maastricht, hebben in een open brief opgeroepen om te stoppen met dierproeven.
In de brief die paginavullend in De Volkskrant staat, roepen ze het kabinet, en vooral minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op om 'een nationaal actieplan te maken voor het beëindigen van dierproeven'. Ook zien de ondertekenaars graag dat Nederland een koplopersrol aanneemt in de EU op het gebied van dierproefvrije innovatie.

Achterhaald

Hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens, werkzaam bij de Universiteit Maastricht, vertelt tegen L1 over de totstandkoming van het initiatief: "Het punt is dat we in Nederland ontzettend veel proefdieren gebruiken elk jaar. Voor onderzoek maar ook voor onderwijs, wat mij betreft is dat wel echt voor een groot deel achterhaald.”

Universiteit Maastricht

Martens werkt bij de Universiteit Maastricht en die universiteit gebruikt jaarlijks zelf nog duizenden knaagdieren voor onderzoek. "Ik heb me wel al regelmatig uitgesproken. Er liggen nu plannen voor nieuwe proefdierfaciliteiten, maar die staan haaks op ontwikkelingen die er gaande zijn." Als voorbeeld noemt de hoogleraar de Universiteit van Utrecht, die volgens hem al 'ver' is in de innovatie bij proefdieren.

Oplossingen

Volgens Martens zijn er inmiddels genoeg alternatieven, maar gebeurt er nog te weinig vanuit de overheid. Op L1 Radio vertelt Martens over eventuele oplossingen. "We moeten er anders over gaan nadenken. Proefdieren zijn in veel gevallen niet meer de beste manier, waar je nu net zo goed, beter of vergelijkbaar onderzoek zou kunnen doen." Ook zou proefdierenonderzoek vooral een 'oude' methode zijn, die er vanuit gewoonte altijd in is gebleven: "Dat is natuurlijk al lang niet meer nodig."
De academici hebben na de oproep in de krant nog geen reactie vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontvangen.