Plan van aanpak: 'Weg met mensenhandel in Limburg'

Foto ter illustratie © iStock
Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben een plan opgesteld om mensenhandel in de regio aan te pakken.
Met het plan moeten gemeenten op een effectieve manier gevallen van mensenhandel kunnen signaleren, aanpakken en in de toekomst voorkomen.

Breed scala

Raymond Vlecken, burgemeester van Weert, is kartrekker van het plan en volgens hem is er een breed scala aan onderwerpen die onder mensenhandel vallen. "Arbeidsuitbuiting zoals in de transportsector, land- en tuinbouw, logistiek. Maar ook criminele uitbuiting zoals ouders die hun kinderen strafbare feiten laten plegen. Maar ook gedwongen orgaanverwijdering."

Onderzoek

Uit onderzoek van Justitie en Veiligheid bleek begin dit jaar dat in Limburg relatief veel online seksadvertenties aangeboden worden. Vaak gaat het om illegale thuisprostitutie waar dan mogelijk mensenhandel in het spel is. Roermond staat op plek vier in de landelijke top 10 van gemeenten waar de meeste online seksadvertenties worden aangeboden.

Voorkomen

Om mensenhandel aan te pakken komt onder andere in iedere gemeente een aandachtsfunctionaris mensenhandel en een wekelijks overleg tussen gemeenten waar signaleringen van mensenhandel worden besproken. Raymond Vlecken: "De uren van de zorgcoördinator mensenhandel breiden we uit. Zo komt er meer tijd en aandacht voor het organiseren van een samenhangende hulp en ondersteuningsaanbod aan slachtoffers van uitbuiting. Maar ook het monitoren ervan."

Boerderij in Linne

In juni vorig jaar werd een schrijnende situatie ontdekt op een boerderij in Linne: ruim 50 arbeidsmigranten woonden en werkten er onder erbarmelijke en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Hulp voor deze mensen kan divers zijn. "Dat kan psychologische ondersteuning zijn", aldus Vlechen. "Of hen helpen met het zoeken naar nieuwe huisvesting. Allerlei facetten kunnen daar een rol in spelen."

'Niet alleen kijken naar strafrechtelijke gevolgen na afloop'

Volgens Gwen Backhaus, Ketenregisseur Mensenhandel bij RIEC Limburg, zegt dat er niet alleen gekeken moet worden naar strafrechtelijke gevolgen voor mensenhandelaren na afloop. "Een seksinrichting heeft een vergunning nodig om te kunnen exploiteren. Het is belangrijk om daarvoor je bestuurlijke instrumentarium in te zetten om mensenhandel te kunnen voorkomen."

Helemaal verwijderen

Het plan heet 'Naar een regio zonder uitbuiting', maar dat is volgens Vlecken niet helemaal haalbaar. "Natuurlijk blijft dit aan de orde. Maar als we er niks aan doen, wordt het groter. Dus we moeten ergens beginnen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!