Onrust bij vliegveldpersoneel over voortbestaan luchthaven

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
Personeel van Maastricht Aachen Airport zit in een emotionele achtbaan door de discussie over het voortbestaan van het vliegveld. Ze zijn enorm geschrokken na de miscommunicatie door de provincie.
Daardoor leek het alsof het provinciebestuur aan de Staten voorstelde om te stemmen voor sluiting van het vliegveld. Om de kou uit de lucht te halen heeft vliegtuigonderhoudsbedrijf Samco bijvoorbeeld een personeelsbijeenkomst.

Vlaai

Om het personeel een hart onder de riem te steken, hebben burgemeester Christine van Basten-Boddin en wethouder Ralph Diederen van de gemeente Beek het personeel verrast met vlaai.

Onhandig verwoord

Het voorstel van het provinciebestuur over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft woensdag voor veel verwarring gezorgd. Het wekte onterecht de suggestie dat het provinciebestuur koos voor sluiting van het vliegveld in Beek. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de Gedeputeerde Staten geen enkele voorkeur hebben. Dat werd onhandig verwoord in het voorstel. Wel zijn alle scenario's verder onderbouwd waarbij de voor- en nadelen uitvoerig zijn onderzocht en toegelicht. Zo kost sluiting van het vliegveld 240 miljoen euro.

Vier scenario's

Het Limburgs Parlement kiest uiteindelijk uit de vier scenario's. Een daarvan betreft sluiting van de luchthaven. Als een meerderheid besluit om MAA open te houden, dan komen er drie opties in beeld: maximale groei, groei zonder toename van de hinder en als laatste inzetten op duurzaam en elektrisch vliegen.
3 juni hakt Provinciale Staten een knoop door over de toekomst van het vliegveld.