Vier mannen gelinkt aan transport 6500 kilo cocaïne

Cocaïne wordt doorgaans via containerschepen naar Europa vervoerd. © iStock
Justitie verdenkt vier mannen van grootschalige cocaïnetransporten van Zuid-Amerika naar Susteren. In totaal gaat het om 6500 kilo coke. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. De drugs hebben een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro.
Heerlenaar Arno H. (56) en een medeverdachte uit Den Bosch stonden donderdag voor de rechter tijdens een tussentijdse zitting.

Drie transporten

Volgens de aanklager is de groep verantwoordelijk voor zeker drie transporten. De eerste lading van 1000 kilo werd in 2019 van Colombia naar Rotterdam getransporteerd en zou uiteindelijk in Susteren zijn beland. Datzelfde zou in februari 2020 met een partij van ruim 2500 kilo zijn gebeurd. In datzelfde jaar is er volgens justitie nog eens 3000 kilo vervoerd.

Bekende loods

De loods in Susteren is van Arno en kende al een geschiedenis als het om drugstransporten gaat. Arno werd namelijk eerder als eens aangehouden omdat er 125 kilo hennep uit Spanje in zijn loods werd aangetroffen. De Heerlenaar werd in België ook al eens veroordeeld in een drugszaak. Die straf heeft hij overigens al uitgezeten.
Hoewel de strafbare feiten in 2019 en 2020 gepleegd zouden zijn, kwam het een half jaar geleden pas tot arrestaties. Dat heeft alles te maken met het kraken van versleutelde chatdienst SkyECC. Uit deze Sky-berichten kwam informatie over de transporten naar voren.

Hoofdrolspelers

Met Arno en de Bosschenaar heeft justitie vermoedelijk niet de grootste vissen aangehouden. De twee voortvluchtige verdachten worden gezien als hoofdrolspelers. Zij verblijven momenteel in het buitenland. Justitie heeft contact met hun advocaten, Peer Szymkowiak en Yehudi Moszkowicz, en sprak zelfs over een terugkeer naar Nederland. Die gesprekken leverden vooralsnog niets op.