Dertig Limburgse boerderijen willen uitkoopregeling

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Iets meer dan dertig Limburgse boeren hebben zich tot nog toe gemeld voor de uitkoopregeling. Dat zegt gedeputeerde Geert Gabriels in AvondGasten Europa.
De Provincie Limburg voert de regeling uit waarbij boerenbedrijven zich kunnen laten uitkopen om de uitstoot van stikstof te beperken. Dat verloopt volgens een zogenaamde 'piekbelastersregeling'. Onder meer door de intensieve veeteelt in Noord-Limburg en Zuidoost Brabant scoort de provincie hoog bij de neerslag van stikstof. "Tot nog toe hebben zich ruim dertig bedrijven gemeld", zo bevestigt Gabriels in het L1-programma AvondGasten Europa. "Dat is het hoogste aantal van heel Nederland. In totaal zijn er 70 gegadigden."

Vertraging

De gedeputeerde uit Weert zegt last te ondervinden van een nieuwe regeling die werd afgekondigd door minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Zij kondigde een 'woest aantrekkelijke' regeling aan voor boeren die sneller stoppen. "Daardoor wachten veel boeren even af om deel te nemen aan de provinciale uitkoopregeling", zo zegt Gabriels. In november 2020 startte die regeling van de provincies, waarbij boeren kunnen worden uitgekocht die dicht bij kwetsbare natuurgebieden zitten. Veel boeren hopen op een hogere compensatie.

Overleg

De provincie voert op dit moment overleg met het Rijk om te voorkomen dat de kandidaten in de huidige regeling uiteindelijk slechter af blijken te zijn dan deelnemers aan de nieuwe 'woest aantrekkelijke' regeling. "Dat is zeker onze inzet. Het zijn beide rijksregelingen, dus we hebben wel goede hoop dat dat gaat lukken."

Complicaties

Het kabinet wil dat de uitstoot van stikstof in 2030 is gehalveerd. Limburg heeft drie grote uitdagingen in dat dossier. De provincie huisvest met Chemelot, Rockwool en de intensieve veehouderij veel grote stikstofproducenten. Daarnaast heeft Limburg veel kleine natuurgebieden die onder de Europese beschermingsregels vallen. Wat het beleid verder compliceert, is het feit dat de helft van de stikstofneerslag uit Belgie en het Duitse Ruhrgebied komt. Dat beperkt de effectiviteit van de nationale en provinciale maatregelen. "Maar we zijn nog altijd meer exporteur dan importeur van stikstof", aldus Gabriels.