Inbrekers bleven ook afgelopen winter nog veel weg

Foto ter illustratie. © iStock
Inbrekers zijn het afgelopen half jaar, net zoals een jaar eerder, niet veel actief geweest. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van openbare politiecijfers.
In de afgelopen herfst- en wintermaanden hebben de meeste inbrekers hun slag geslagen in Maastricht. Daar werd 92 keer een melding gemaakt van een inbraak. Ook in Sittard-Geleen (89), Heerlen (82) en Venlo (80) was het tientallen keren raak.

Meeste inbraken

Relatief waren de meeste inbraken in Mook en Middelaar, 13,8 woninginbraken per 10.000 inwoners. Ook in Bergen waren relatief veel inbraken met 10,7 inbraken per 10.000 inwoners. Deze gemeente heeft ook de grootste stijging ten opzichte van het aantal inbraken vorig jaar.
Het veiligste waren de huizen in Simpelveld. Daar werd het afgelopen half jaar maar 5 keer ingebroken. Ook huiseigenaren in Vaals hadden weinig last van inbrekers met 6 inbraken.

Heel Limburg

In heel Limburg is het verschil in aantal inbraken van het afgelopen half jaar en dezelfde periode een jaar eerder minimaal. Van het begin van de herfst in 2020 tot het eind van de winter in 2021 werd er 876 keer ingebroken. Een jaar later zijn dat 866 inbraken. Wel is te zien dat dit beide jaren fors minder is dan voor corona.

Lockdown

Tijdens de donkere maanden wordt een stuk vaker ingebroken dan in de zomerperiode. Normaal zijn dieven het vaakst actief in december, maar afgelopen jaar bleef het aantal diefstallen in die maand juist relatief beperkt. Waarschijnlijk komt dat door de strenge lockdown die half december werd afgekondigd. Ook tijdens eerdere lockdowns daalde het aantal inbraken sterk.

Landelijk

Landelijk is het aantal inbraken ongeveer even veel als een jaar ervoor. De politie registreerde het afgelopen half jaar in totaal 13.700 woninginbraken. Dat zijn 200 meer dan een jaar ervoor. Net voor de coronacrisis, twee jaar geleden, ging het nog om ruim 22.000 inbraken.