Jong talent op het Limburg Film Festival

Stockfoto © Istock
Vette shit maken. Dat is in drie woorden de missie van filmmaker Nick Marlow uit Roermond.
Vrijdag gaat in Venlo zijn eerste film in premiere, op het Limburg Film Festival in Venlo: Blauw, een luchtige komedie die zich afspeelt in een Roermondse zonnebankstudio.

Stressvol

Onontgonnen terrein voor Marlow, die tot nu toe vooral videoclips maakte voor o.a. Typhoon, Styx, Kraantje Pappie en Fresku. "Ja, zo'n film is toch wel erg stressvol hoor," vertelt Marlow. "De schaal waarop alles gebeurt is echt heel anders dan bij een videoclip. Zo moest ik mensen aansturen terwijl er een crew van 20 man meekijkt. Dat is gewoon hartstikke spannend, zeker als je dat voor de eerste keer doet."

Selfmade

Marlow is altijd al in film geïnteresseerd geweest, maar dan vooral in het bekijken ervan. Het maken van een eigen film kwam pas laat op zijn netvlies. Na een studie multimediavormgeving en de kunstacademie in Utrecht begon hij met een compagnon zijn eigen bedrijfje, studio Witzwart. Via onine cursussen leerden ze zichzelf camerawerk, monteren en animeren. "We hebben inderdaad alles zelf geleerd. Eigenlijk ben ik er te laat achter gekomen waar mijn echte passie lag, namelijk bij film en animatie. Als ik dat eerder had geweten, had ik dat namelijk kunnen gaan studeren, dat was een stuk makkelijker geweest dan alles zelf online leren."

Videoclips

Met Witzwart maakte Marlow vooral korte clipjes voor bedrijven. Totdat corona uitbrak, het werk wegviel en hij besloot zich samen met zijn compagnon te herbronnen op wat ze nou het liefste zouden willen doen: "We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en rapper Sticks van Opgezwolle een mailtje gestuurd. Met de vraag of we niet een videoclip voor hem zouden mogen maken. Sticks is echt een jeugdheld voor mij, daar ben ik mee opgegroeid. En tot mijn verbazing reageerde hij en was ie ook nog eens enthousiast. Nou, we hebben die clip gemaakt en zo is het balletje gaan rollen."

Film

Een clip die de Roermondenaar maakte voor Sticks en Typhoon (Slowmotion) werd op het Nederlands Film Festival genomineerd in de categorie Beste Muziekvideo van Nederlandse Bodem 2021. Inmiddels heeft hij videoclips gemaakt voor Kraantje Pappie, Lost Frequencies, Fresku en zitten clips voor platenlabels Topnotch en Spinning Records in de pijplijn. Marlow: "Supervet, maar toch is er ook altijd de wens geweest om een korte film te maken. Het heeft met creativiteit te maken, denk ik. Je wilt creatief zijn, op alle mogelijke vlakken. Niet alleen als cameraman of visual effectsspecialist, maar ook als filmmaker. En toen kwam het scenario voor Blauw op mijn pad, een korte film van 9 minuten, en zijn we aan de slag gegaan."
Het resultaat gaat vrijdagavond in premiere op het Limburg Film Festival in Venlo. Het filmfestival is donderdag begonnen, en loopt nog tot en met zondag. De hele maand april is filmmaand bij L1. Radioprogramma L1 Cultuurcafe zendt zaterdag uit vanuit filmhuis De Nieuwe Scene in Venlo. Een van de gasten is filmmaker Nick Marlow.