Impact zware operatie: 'Loslaten is deel van leven geworden'

Rutger Meij is één van de patiënten van Eshan Natour die een zware operatie onderging. © Rutger Meij
Hij kan niet meer werken en waar het leven van anderen doordraait, staat zijn leven vaak stil. Rutger Meij (35) belandde ruim vijf jaar geleden plotseling in het ziekenhuis. Dat moment heeft zijn leven voorgoed veranderd.
Meij moest tien uur lang geopereerd worden na een scheur in zijn grote lichaamsslagader (aorta).

Advocaat

Als 29-jarige was hij werkzaam als advocaat en in de bloei van zijn leven. Meij: "Die bewuste dag had ik 's ochtends nog 15 kilometer hardgelopen. In de avond zat ik lekker te ontspannen bij een meditatiecursus, toen ik ineens een extreme pijn op mijn borst kreeg. Ik wist meteen: dit is niet goed."

Bewust maken

Hartchirurg Ehsan Natour van het Maastricht UMC+ heeft nu een boek uitgebracht om mensen bewust te maken van de gevolgen van een zware operatie. "Wij worden overvallen en zijn plotseling patiënt of betrokkene. Er komt heel vaak doodsangst bij kijken. Dat maakt de impact zo extreem groot. Daar ben je niet op voorbereid", aldus Natour. Hij startte eerder al de stichting Stilgezet, die zich richt op de emotionele en sociale kant van medische behandelingen.

Loslaten

Natour is betrokken geweest bij de operatie van Meij en heeft nog steeds regelmatig contact met hem. Volgens de hartchirurg gaan mensen er onterecht vanuit dat hun leven na een zware operatie weer wordt zoals het was: "Vaak veranderen ze van karakter, vermindert hun weerbaarheid en daarmee verandert ook hun wereld en omgeving. De fysieke gevolgen van bijvoorbeeld het stilleggen van een hart zijn al groot, maar dat geldt ook voor de mentale gevolgen."
Dat merkt Meij nadrukkelijk in zijn eigen leven. "Loslaten is een deel van mijn leven geworden. Bijvoorbeeld omdat ik niet meer kan werken. Een rondje hardlopen is ook geen optie meer. Waar het leven van anderen doordraait, staat mijn leven vaak genoeg ook stil."

Marfansyndroom

De oorzaak van de scheur in de aorta van Meij ligt bij het marfansyndroom, een erfelijke aandoening van het bindweefsel. Bij veel mensen met het syndroom is de aorta wijder, waardoor de wand zwakker is en kan scheuren.

Trouwen en kindje

Sinds de operatie van vijf jaar geleden denkt Meij bewuster na over bepaalde dingen in het leven. "Ik zei net voor de eerste operatie tegen mijn vrouw: we gaan doen wat ons gelukkig maakt. En dat was trouwen en een kindje krijgen." Meij adviseert andere patiënten om te genieten van de mooie dingen in het leven. "Want het kan er ineens allemaal heel anders uitzien. Mij is het ook zomaar overkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!