Familie Laura Schreurs wil moordverdachte in de ogen kijken

Voor haar woning in Blerick werd de 26-jarige Laura Schreurs om het leven gebracht. © L1 (Peter Beeker)
De nabestaanden van de Blerickse Laura Schreurs (26), die begin december 2020 door een messteek om het leven kwam, willen niet langer tegen een lege tafel kijken in de rechtszaal. Als het aan de familie ligt, verschijnt de 40-jarige moordverdachte Hugo Q. uit Portugal op het proces in juni.
Dat bleek donderdag tijdens een zogeheten pro-formazitting in de rechtbank van Roermond.
Hugo zit al zestien maanden achter slot en grendel, maar hij is geen enkele keer op tussentijdse zittingen verschenen. In december vorig jaar was hij aanwezig via een onlineverbinding en betuigde hij spijt, maar toen kon Laura's familie hem niet zien.

'Ik wil een beeld hebben'

Nabestaanden van Laura en justitie hopen dat Hugo aanwezig zal zijn tijdens de inhoudelijke strafzitting op 20 juni. Laura overleed op 8 december 2020 toen de Portugees haar met een mes in haar hals stak. Dat gebeurde pal voor haar woning in Blerick.
Het frustreert zus Anouk dat ze geen idee heeft wie de persoon is die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Laura. Ze heeft veel vragen en is zoekende naar antwoorden. "Ik wil een beeld hebben. Wie heeft Laura voor het laatst gezien toen het gebeurde?", zegt Anouk.

Moord zwangere vriendin

Na de gruweldaad sloeg Hugo op de vlucht. De politie pakte hem twee dagen later op in Spanje, waarna hij snel uitgeleverd werd aan Nederland. Al gauw bleek dat de Portugees een crimineel verleden heeft. In 2005 sneed hij zijn zwangere vriendin Hayley Richards (23) haar keel van oor tot oor door. De wreedheid van de moord was zodanig dat crimekanaal Investigation Discovery UK er een documentaire over maakte.

Het verhaal van familie

Hugo kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd met de aantekening dat er na achttien jaar een mogelijke herziening zou komen. Hij werd in 2014 uitgeleverd aan zijn geboorteland en kwam daar vervroegd op vrije voeten. De Portugees verhuisde naar Nederland en stuurde onder een valse naam Laura vervelende berichten via sociale media. Het slachtoffer maakte daar melding van bij de politie. Op de fatale dag had Laura in de middag een afspraak bij de politie, maar enkele uren daarvoor werd ze gedood.
Laura's familieleden laten donderdag weten dat ze in juni hun verhaal willen doen in de rechtbank. "Mijn moeder heeft iets opgeschreven en wil dat laten horen. Of zij dat gaat voorlezen of dat ik het ga doen, moeten we nog even bekijken", aldus zus Anouk.