Deskundigen over stekende asielzoeker: 'In de ban van bloed'

De Nigeriaanse asielzoeker Endurance B. stak zeven medebewoners van het azc in Echt. © L1 / Randy Beaumont
De Nigeriaanse asielzoeker die vorig jaar zeven mensen neerstak in azc Echt was volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseren langdurige tbs-behandeling, vanwege psychotische problemen.
Justitie eiste donderdag daarom geen straf, maar een tbs-maatregel tegen deze Endurance B., die vastzit sinds het incident op 21 april 2021.

Bloed aftappen

Betrokken psychologen en psychiaters constateerden 'bizarre denkbeelden' bij de jonge Nigeriaan. "U zag dingen die er helemaal niet zijn", las de rechter donderdag voor uit het rapport van het Pieter Baan Centrum. "Ik lees dat u helemaal in beslag werd genomen door de gedachte over bloed, over het aftappen van bloed. Dat er stemmen in uw hoofd zaten."

Gevoel van koorts

Volgens de deskundigen had Endurance geen reëel beeld van de werkelijkheid. Hij zou in de bewuste periode in ernstig psychotische toestand hebben verkeerd. Dat sluit aan bij klachten die hij in aanloop naar de wilde steekpartij neerlegde bij begeleiders van het azc. Hij sprak over pijn in zijn hoofd en het gevoel alsof hij koorts had.
Endurance rookte in zijn tijd in het azc geregeld wiet. Er is onderzocht of dat de psychoses mogelijk veroorzaakte. Hij had echter ook psychotische fases in de gevangenis en toen gebruikte hij al even geen drugs meer.
Zeven azc-bewoners zijn op 21 april 2021 neergestoken door Endurance B. © Fer Traugott

Ouders gedood

Het is onduidelijk wat de psychische klachten heeft veroorzaakt. Endurance heeft op jonge leeftijd het nodige meegemaakt. Als 19-jarige jongen ontvluchtte hij Nigeria. Zijn ouders waren net op gewelddadige wijze om het leven gekomen in zijn thuisland. Endurance kwam via omzwervingen in Italië terecht, waar ook zijn zus woonde, en in 2019 arriveerde hij in Nederland.

Blijvend letsel

Wat er ook aan de psychoses ten grondslag lag; Endurance maakte zeven slachtoffers en veel van die mensen kampen vandaag de dag nog met fysieke en psychische klachten. Ze zijn in armen en benen gestoken, maar ook in nek en schouder en vitale organen. "Mijn cliënt wacht nog altijd op meerdere operaties", zei advocate Kirsten Valkeneers, die één van de slachtoffers bijstaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!