Coalitieakkoord Mook en Middelaar ondertekend

Het coalitieakkoord van Mook en Middelaar wordt ondertekend. © L1
Mook en Middelaar moet meer betaalbare woningen krijgen, vooral voor jongeren. Naast het project ten zuiden van Molenhoek met 250 woningen, moet er ook in de kernen Middelaar en Mook worden gebouwd.
Dat staat in het coalitieakkoord dat Dorpsgroepering Pouwels (DGP), VVD en PvdA woensdag hebben ondertekend. Het heeft als titel meegekregen ‘Samen Bouwen’.

Belastingen

Verder is afgesproken dat de gemeentelijke belastingen met maximaal de inflatiecorrectie stijgen, dat subsidies aan verenigingen vooralsnog worden ontzien en dat herindeling niet aan de orde is.
Ook hebben de drie partijen vastgelegd het toerisme te bevorderen en kwalitatief op een hoger niveau te brengen. "Want toerisme speelt een grote rol in de lokale economie", aldus het coalitieakkoord.

Preventie

Preventie ter bevordering van de gezondheid is er eveneens in opgenomen door bijvoorbeeld het stimuleren van meer bewegen en een gezondere levensstijl. Net als het alert zijn op het voorkomen van het ontstaan van schulden.

'Geen weg door spoorzone'

Er komt ook geen nieuwe weg door de spoorzone, zo staat in het akkoord van DGP, VVD en PvdA. Die zone krijgt de bestemming natuur. De verkeersproblemen ter plekke worden op een andere manier opgelost. De drie partijen benadrukken dat er geen sprake is van een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Ze vinden dat partijen de kans moeten krijgen om zich te profileren.

Werkgroep

Bovendien noemen zij het onmogelijk om gedetailleerde lange-termijnkeuzes te maken in een periode waarin de crisis zich in een rap tempo lijken op te volgen. Er komt verder een werkgroep die zich gaat buigen over een effectievere manier van vergaderen en het meer betrekken van inwoners bij de besluitvorming.

12 mei

Het nieuwe college wordt op 12 mei geïnstalleerd in een raadsvergadering. Mook en Middelaar krijgt met Ton Herings (DGP), Frank Dillerop (PvdA) en Holger Rodoe (VVD) ook drie nieuwe wethouders. Rodoe is nu nog fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Gennep. Herings en Dillerop worden in de raad vervangen door respectievelijk Yvonne Jansen en Marjolein Pieks.
Daarmee worden 8 van de 13 zetels in de gemeenteraad bezet door vrouwen.
DGP, VVD en PvdA hebben samen 11 zetels. GroenLinks wordt de enige oppositiepartij met 2 zetels. De afgelopen acht jaar maakte de partij wel deel uit van de coalitie.