Veelbelovende behandeling voor epilepsiepatiënten

V.l.n.r. radiotherapeut dr. Daniëlle Eekers (Maastro), neurochirurg dr. Olaf Schijns (Maastricht UMC+), neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Albert Colon (Kempenhaeghe) © MUMC+
Er gloort hoop aan de horizon voor mensen met chronische epilepsie. Het Maastricht UMC+ gaat samen met andere partners een onderzoek starten naar een nieuwe behandeling.
Het gaat om een precisiebestraling die in Nederland nog nieuw is. Het Maastrichtse ziekenhuis doet daar onderzoek naar samen met de Maastro kliniek, de twee epilepsie centra Kempenhaeghe en SEIN en Amsterdam UMC en UMC Utrecht.

Precisiebehandeling wel een optie

Zo'n 13.000 Nederlanders hebben chronische epilepsie die op een bepaalde plaats in de hersenen ontstaat. Medicatie helpt bij 30 tot 40 procent van deze patiënten niet. Opereren biedt in een aantal gevallen ook geen soelaas. Een genezende behandeling is er voor hen daarom nog niet. "Maar als we wel een plek in de hersenen hebben die we kunnen aanduiden waar de epileptische aanvallen ontstaan, dan zouden we precisiebestraling kunnen gaan overwegen", vertelt neurochirurg Olaf Schijns van MUMC+.

Nog geen vergoeding

De behandeling wordt in Nederland nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Daarom is er subsidie aangevraagd bij Veelbelovende Zorg. Als de studie succesvol wordt afgerond, dan wordt vergoeding wel mogelijk. Een eerste belangrijke stap is al bereikt: er is een subsidie van 2,3 miljoen euro toegekend door het Zorginstiuut en ZonMw voor het onderzoek.

Grote invloed op dagelijks functioneren

"Dit onderzoek is een unieke kans om een nieuwe genezende behandeling in Nederland te introduceren voor patiënten die ernstige epilepsie hebben met grote invloed op hun dagelijks functioneren en daarmee de kwaliteit van leven", zegt Schijns, die mede het onderzoek leidt. De berichten uit het buitenland waar de behandeling al wordt uitgevoerd, biedt in ieder geval hoop.

In aanmerking voor behandeling

Nederland heeft regionale werkgroepen die maandelijks bekijken welke patiënten in aanmerking komen voor een operatie. Uit die groep worden nu mensen aangemeld voor dit onderzoek. De onderzoekers beoordelen vervolgens wie in aanmerking komen voor precisiebehandeling. Het gaat naar verwachting om ongeveer 30 patiënten per jaar.

Groepen vergelijken

Zij worden twee jaar gevolgd om te kijken wat het effect van de behandeling is. De ene groep krijgt een precisiebehandeling, terwijl de andere groep patiënten de standaard behandeling krijgt, zoals medicijnen of het plaatsen van een elektrode rond of in de hersenen. Zo kunnen de twee groepen vergeleken worden met elkaar.
Het onderzoek begint in het najaar van 2022.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!