'Die ene keer dat ik viel, had ik geen fietshelm op'

De eerste landelijke 'Dag van de fietshelm' wordt ook gehouden in Valkenburg. © L1
In 2006 kwam Nathalie Sieben hard ten val waarna ze hersenletsel opliep. Inmiddels realiseert ze zich maar al te goed dat een fietsenhelm dit had kunnen voorkomen.
Woensdag tijdens de eerste landelijke 'Dag van de fietshelm' doet Nathalie dan ook mee met een fietstocht om het gebruik van een helm te promoten.

11.000 belanden op de IC

Het aantal zware ongelukken met fietsers neemt nog altijd toe. De eerste landeljike 'Dag van de Fietshelm' moet ouderen, maar ook jongeren bewust maken van het dragen van een helm tijdens het fietsen. Want er belanden zo'n 11.000 mensen per jaar op de IC met hersenletstel, doordat ze vallen met de fiets. "We willen het niet verplichten, maar wel promoten", zegt neuroloog en initatior Marcel Ariës. "Als mensen eerst weten wat het nut van de fietshelm is, zal het vervolgens normaal worden om er ook eentje altijd te dragen."

Gangbaarder

Zes jaar geleden kwam Sieben nog een keer zonder helm ten val, maar toen op een gewone fiets. "Mijn broer zei tegen mij: 'Hoeveel hints wil je krijgen?'" vertelt Sieben. In de afgelopen jaren is het aantal ongelukken op normale fietsen, maar met name op E-bikes toegenomen. "We willen dat het dragen van een helm gangbaarder wordt in het straatbeeld", zegt Ariës.