'Long covid-patiënten hebben baat bij zuurstoftherapie'

Ron de Rooy op de fiets aan de slag met de zuurstoftherapie. © L1 (Tim van der Weerden)
Een slechte concentratie, duizeligheid en hoofdpijn. Dat zijn de dagelijkse gevolgen die Ron de Rooy ruim twee jaar na zijn coronabesmetting nog steeds ondervindt. In een sportschool in Maastricht werkt hij aan zijn herstel met behulp van zuurstoftherapie.
De Rooy is een zogeheten long covid-patiënt; iemand die langdurig last houdt van allerlei fysieke ongemakken.

Zuurstofmasker

In de sportschool van Jos Diederen in Maastricht werkt De Rooy aan zijn herstel met behulp van zuurstoftherapie. Op een hometrainer werk je dan oefeningen af met een zuurstofmasker op. "Je krijgt dan 90 procent pure zuurstof binnen. Via twee concentratoren wordt de zuurstof uit de lucht gefilterd, gaat het naar een grote zak en vanuit die zak loopt het via een leiding naar het masker toe", licht Diederen toe.
De Rooy maakt sinds begin dit jaar gebruik van de zuurstoftherapie. Hij merkt dat zijn conditie enorm vooruit is gegaan. "Eerst was ik na 1,5 kilometer wandelen al duizelig. Nu kan ik vijf tot zes kilometer wandelen. Dan moet ik tussendoor wel even stoppen, maar het is zeker een significante verbetering", vertelt hij.

Groter uithoudingsvermogen

Ook andere long covid-patiënten hebben baat bij de zuurstoftherapie, zegt Diederen. Hij kwam op het idee door een collega-sportschoolhouder. "Een aantal jaren geleden heb ik inspanningsastma opgelopen. Ik heb ook twee keer corona gehad. Tien jaar geleden rende ik nog een marathon en ineens rende ik bijna geen 500 meter meer. Toen nodigde een collega me uit om het een keer te proberen. Ik merkte binnen de kortste keren dat mijn conditie veel vooruitging en dat ik een groter uithoudingsvermogen had."

'Als een beest tekeer'

Inmiddels maken er in zijn Maastrichtse sportschool zo'n 12 mensen gebruik van. Ook voor Lenny Paes is de therapie een uitkomst. Zij kampt met een burn-out en een hoge bloeddruk. "Ik merk dat mijn conditie snel verbetert. Als ik tien minuten fiets op een gewone fiets, ben ik helemaal total loss. Maar nu met de zuurstof houd ik het lang vol en ga ik af en toe als een beest tekeer op die fiets", aldus Paes.

Op de weg terug

Met De Rooy gaat het ruim twee jaar na zijn coronabesmetting een stuk beter. Hij is langzaam op de weg terug. "Ik zou heel graag weer willen kunnen functioneren zoals ik dat voor covid gedaan heb. Dat is nog best wel een traject. Daar hoort van alles bij. Maar ik zou vooral graag fysiek weer de oude zijn."