Inwoners Grashoek geven Oekraïners taalles

Oekraïense vluchtelingen krijgen in Gemeenschapshuis De Ankerplaats in Grashoek taalles van de inwoners © Omroep P&M (Bart Nelissen)
Inwoners van Grashoek geven gevluchte Oekraïners, die in het dorp bij gastgezinnen zijn opgevangen, taalles. Een van hen is de Oekraïense vluchteling Lena. "We willen zo snel mogelijk integreren in de Nederlandse samenleving."
Dat zegt de vrouw tegen Omroep P&M. Inmiddels zijn 39 Oekraïners ondergebracht bij gastgezinnen in Grashoek dat ruim 1300 inwoners telt. De Oekraïense kinderen gaan naar school en een aantal vluchtelingen werkt bij agrariërs in de gemeente Peel en Maas.

Hoedje van papier

De inwoners van Grashoek vangen nu niet alleen vluchtelingen op, maar helpen ook zo'n 20 Oekraïners om de Nederlandse taal te leren. In kleine groepjes gaan de Oekraïnse mensen spelenderwijs aan de slag in gemeenschapshuis De Ankerplaats. Oud-basisschoollerares Marja Rila bereidt de lessen voor. Tijdens de tweede taalles stonden kledingstukken en cijfers centraal. Met folders en een hoedje van papier werd de les vormgegeven.

Taal en cultuur kennen

Voor de Oekraïense Lena zijn de rollen nu omgedraaid. Vlak voor de oorlog stond ze namelijk nog als lerares voor de klas, terwijl ze zich nu zelf laat bijscholen. Tegen de lokale omroep vertelt ze dat ze mee wil kunnen doen in de maatschappij. "We willen niet alleen leven van geld dat we krijgen aangeboden. Om beter te kunnen communiceren met de mensen die hier wonen, moeten we de taal en cultuur van dit land kennen."

Heel nieuwsgierig

Dat de oorlogsvluchtelingen in Nederland iets willen leren, merkt ook Toos Manders die vrijwilliger is en lid van de werkgroep Grashoek voor Oekraïne. "De vluchtelingen willen zich echt onderdompelen in de cultuur hier en nieuwe dingen leren. Ze zijn heel nieuwsgierig", vertelt ze aan Omroep P&M.

Goed ontvangen

Lena is de Grashoekse gemeenschap heel erg dankbaar. Ze zegt goed te zijn ontvangen na de reis naar Nederland. "Die was heel zwaar voor ons. Toen de oorlog begon, woonde ik in Charkov. Op het moment dat de beschietingen begonnen, hebben we de trein genomen en zijn we naar Polen gegaan. We waren een paar dagen in Warschau en werden vervolgens opgehaald door een bus en zijn naar Nederland gebracht."
Ze kijkt terug op een zware tijd, maar inmiddels voelt Lena zich erg thuis in Grashoek.