Codezin tegen lastige kerels in café Venlo

'Een hand wordt al snel op de bil gelegd, niet op de schouder' © Istock
Vraag je aan de bar van het Venlose café De Locomotief of Sarah aan het werk is, dan weet het personeel dat er iets niet in de haak is.
De codezin is door het café in het leven te roepen om wangedrag naar vrouwen tegen te gaan.

Post-corona

"Ik merk dat het gedrag onder de jongeren is veranderd ten opzichte van de periode voor de coronapandemie. Het lijkt erop dat het drugsgebruik is toegenomen en ook is er meer sprake van baldadigheid onder de jeugd. Dat is een zorgelijke ontwikkeling", zegt kastelein Marc Hesselmans tegen Omroep Venlo.

Hand op de bil

Op het damestoilet heeft hij een poster opgehangen met de codezin, zodat vrouwen zich onopvallend kunnen melden aan de bar als hen iets vervelends overkomt. "Er wordt al gauw een hand op een bil gelegd in plaats van op een schouder. Dat vindt lang niet iedereen leuk." Hesselmans begrijpt dat de poster het probleem niet oplost, maar hoopt dat het toch iets losmaakt en dat mensen zich iets bewuster worden van hun gedrag.
Voor het barpersoneel is de codezin ook prettig, zegt barvrouw Lenneke Jacobs: "Zo kunnen we sneller handelen mocht er iets zijn. Dat is normaal gesproken lastig, omdat je vanuit de bar niet goed kunt inschatten of er echt iets aan de hand is als je wat ziet."