Heerlense kunstenaar Melanie Bonajo naar Biënnale Venetië

The Big Spoon van kunstenaar Melanie Bonajo © Melanie Bonajo
De Biënnale in Venetië staat weer op het punt van beginnen, met Limburgse kunst.
De kunstmanifestatie in Italië is één van de oudste en meest prestigieuze ter wereld. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door een kunstenaar geboren en getogen in Heerlen, Melanie Bonajo.

When the body says yes

Bonajo (1978) is performancekunstenaar, fotograaf en activist, en ze maakt installaties en films. Het werk dat ze maakt gaat vooral over seksualiteit en gender. Voor de Biënnale in Venetie heeft ze een film gemaakt When the body says Yes. "Ze daagt je uit om het lichaam opnieuw te erkennen en verkennen als middel voor connectie, intimiteit, aanraking en veiligheid", schrijft de Nederlandse jury die Bonajo selecteerde over haar werk. De Volkskrant noemt de film in een recensie: "Zinnelijk en intens; een betoog voor aanraking, voor lichamelijke intimiteit en 'sekspositiviteit."

Bloot

De film wordt getoond in dertiende-eeuwse kerk, die door Bonajo ook helemaal opnieuw is ingericht om de ervaring van de film optimaal binnen te laten komen. In When the body says Yes laat Bonajo (zelf non-binair) een groep queer mensen mensen openhartig praten over seks en hun geslachtsdelen. Bonajo laat ze knuffelen en vrijen, en laat ze choreografieën uitvoeren. Veel bloot dus, wat ook al wat reuring heeft veroorzaakt. Zo werd de aankondigingsposter van de film, door Bonajo The Big Spoon genoemd, al geweigerd door Facebook en Instagram, en in Venetië zelf wordt een andere, iets aangepaste, versie met minder bloot gebruikt.

Eerdere exposities

Bonajo exposeerde eerder onder meer in Tate Modern in Londen, het MoMA in New en in 2018 had ze een solo-tentoonstelling in Het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Uitgesteld

De Biënnale in Venetië wordt iedere 2 jaar gehouden en begint zaterdag. Eigenlijk had de kunstmanifestatie in 2021 moeten plaatsvinden, maar de organisatie stelde het evenement een jaar uit in verband met corona.