Ons Kerkrade en Ouderenpartij in nieuwe coalitie Kerkrade

Stadhuis Kerkrade © Erwin Minkenberg
De gemeente Kerkrade krijgt een coalitie van Burgerbelangen, Ons Kerkrade, PvdA en Ouderenpartij.
De beoogde coalitie heeft met 20 van de 29 zetels een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

CDA en VVD verdwijnen uit coalitie

In vergelijking met de vorige bestuursperiode verdwijnen CDA en VVD uit de coalitie. Hun plaatsen worden ingenomen door Ons Kerkrade en de Ouderenpartij. Burgerbelangen heeft als verreweg grootste partij met 11 zetels het voortouw bij de coalitieonderhandelingen.
Scheidend wethouder Huub Wiermans van Burgerbelangen heeft als informateur met alle 9 partijen individueel gesproken. Op zijn advies is de keuze voor de coalitie bepaald door de fractie van de partij.

Optimaal blijven besturen

Burgerbelangen verwacht met de gekozen variant Kerkrade de komende jaren optimaal te kunnen blijven besturen met 6 wethouders. "Wij denken met deze partijen een stabiele basis te kunnen leggen om onze ingezette koers voort te zetten", aldus partijleider, lijsttrekker en wethouder Tim Weijers van Burgerbelangen.

Onderhandelingen voor coalitieakkoord

De komende weken gaan Burgerbelangen, Ons Kerkrade, PvdA en Ouderenpartij werken aan een coalitieakkoord. Die onderhandelingen gaan komend weekend van start. Het streven is dat het akkoord half mei klaar is en dat de nieuwe wethoudersploeg eind mei in de gemeenteraad wordt geïnstalleerd. Duidelijk is wel dat Burgerbelangen 3 wethouders levert en de andere 3 coalitiepartijen ieder één.

Uitslag verkiezingen

Bij de verkiezingen steeg Burgerbelangen van 10 naar 11 zetels. Ons Kerkrade bleef de tweede partij met 4 zetels, evenveel als in 2018. Coalitiepartij PvdA zakte van 4 naar 3 zetels, Ouderenpartij Kerkrade verdubbelde van 1 naar 2 zetels.

Oppositie

De oppositie gaat gevormd worden door Lokaal Alternatief, SP, CDA, VVD en Hart voor Vrijheid. Lokaal Alternatief met 3 zetels en het CDA met 2 zetels bleven gelijk bij de verkiezingen. De SP ging achteruit van 3 naar 2 zetels. De VVD daalde van 2 naar 1. De nieuwe partij Hart voor Vrijheid debuteerde met 1 zetel.