525 vluchtelingen naar voormalig KPN-kantoor in Beek

Een oud kantoorpand waar 525 vluchtelingen in worden gehuisvest © Google Street View
De gemeente Beek gaat 525 opvangplekken realiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne in een voormalig KPN-kantoor in de buurt van het vliegveld.
Het pand aan de Amerikalaan 52 is bedoeld voor de opvang van Oekraïnse oorlogsvluchtelingen voor de lange termijn. Er komen 175 gemeubileerde studio's. Onduidelijk is nog hoeveel vluchtelingen zullen komen.

Duur

De verwachting is dat de opvang in het pand twee jaar duurt. Mocht het nodig zijn, kan dit wel worden verlengd. De komende tijd vindt er een verbouwing plaats, maar naar verwachting kunnen de eerste vluchtelingen over zes weken al in het pand. Over een halfjaar moet het voormalig KPN-kantoor helemaal klaar zijn als opvangplek.

Kosten

De kosten voor de opvang en het levensonderhoud van de Oekraïners wordt betaald door de Rijksoverheid. De eigenaar van het pand bekostigt de renovatie van het pand.

Een centrale opvanglocatie

Gemeente Beek kiest bewust voor één centrale, grootschalige opvanglocatie. Volgens de gemeente is het beter om de faciliteiten, zorg en ondersteuning te leveren op één locatie gezien de korte termijn waarbinnen het nodig is.

Woning tekort

Volgens de wethouder van wonen, Ralph Diederen, heeft deze opvanglocatie een voordeel voor de woningmarkt. “Omdat voor de huisvesting van vluchtelingen een voormalig kantoorpand gebruikt wordt, voorkomen we dat er verdringing plaatsvindt op de toch al krappe woningmarkt in Beek.”

Doorstroomlocatie

Tot dinsdag werden vluchtelingen voor een korte periode opgevangen in het MECC in Maastricht. Sporthal Glanerbrook in Geleen is vanaf dinsdag de nieuwe doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Zuid-Limburg. Daarmee neemt het de functie over van het MECC.

MECC

Het MECC was tot de sluiting veertig dagen lang de doorstroomlocatie in Zuid-Limburg voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens de veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn er in die periode ruim 1100 vluchtelingen opgevangen. Als dat aantal wordt omgezet naar een gemiddelde bezetting waren er dertig vluchtelingen per nacht. Dat is een bezettingsgraag van minder dan tien procent. Uiteraard was het op sommige dagen drukker dan op andere dagen.