Eén dak voor Oekraïners, statushouders en woningzoekenden

In dit soort woonunits wil Roerdalen statushouders, Oekraïners en woningzoekenden onderbrengen © Istock
Oekraïense oorlogsvluchtelingen, statushouders en mensen die met spoed een woning zoeken krijgen in Roerdalen in de loop van dit jaar gezamenlijk onderdak.
Roerdalen wil in elk dorp in de gemeente tien woonunits plaatsen met ruimte voor 40 mensen.

Woningtekort

De gemeente komt met dit plan omdat het nu voor de taak staat oorlogsvluchtelingen en statushouders op te vangen, maar ook een woningtekort heeft voor met name jongvolwassenen die er willen wonen. Die woonruimte is er op dit moment niet. Ook recreatieparken of leegstaande gebouwen zijn volgens burgemeeser Monique de Boer geen optie.

Geen vakantieparken

"We hebben geen gebouwen die op korte termijn geschikt zijn voor langdurige bewoning. Lege gebouwen zijn te slecht om te verbouwen of worden binnenkort gesloopt. Huisvesting op onze recreatieparken willen we niet, omdat dit niet past in ons recreatieve profiel. Daarnaast staat het haaks op de stappen die wij de afgelopen jaren hebben ondernomen om permanente huisvesting tegen te gaan", laat ze weten in een verklaring. Een andere reden dat de gemeente statushouders en oorlogsvluchtelingen in de dorpen wil huisvesten, is dat ze op die manier sneller integreren.

Zoektocht

De gemeente is inmiddels begonnen met de zoektocht naar geschikte plekken voor de woonunits. Zodra die zijn gevonden volgt er overleg met de omwonenden, waarna de mobiele woningen worden geplaatst. Op welke termijn de woonunits gebouwd worden, is nog niet duidelijk: "We denken eerder in een termijn van maanden dan weken", laat woordvoerder Laurens Bijl weten. "We zijn nu aanbieders van leefbare units aan het zoeken, plekken om de units neer te zetten, draagvlak. Verschillende klussen tegelijkertijd."

Tien jaar

Omdat behalve vluchtelingen en statushouders ook woningzoekenden in de units terecht kunnen, gaat de gemeente er op dit moment van uit dat de units een jaar of tien blijven staan. "We zitten nu met een acuut woningtekort dat de komende jaren nog niet is opgelost. Dus we houden het voorlopig op een project dat tot tien jaar kan gaan duren", aldus Bijl.

Beheer

Omdat het project nog in een prille fase verkeert, weet de gemeente nog niet wie de woonunits gaat beheren. "Waarschijnlijk wordt dat een woningbouwcorporatie, want een gemeente is daar niet voor", zegt de woordvoerder. "Maar ook daarover gaan we met verschillende partijen in gesprek."
De gemeenteraad van Roerdalen is vorige week op de hoogte gesteld van het plan.