DSM verkoopt supervezel voor 1,4 miljard

Een dyneema-wielertenue na een valpartij van wielrenster Lorena Wiebe © Team DSM
DSM heeft de productie van de Dyneema-vezel verkocht aan het Amerikaanse Avient.
Met de verkoop van de bedrijfstak is een bedrag van 1,4 miljard euro gemoeid, meldt het ANP.

Voedingsmiddelen

Het Heerlense fijnchemie- en voedingssupplementenbedrijf dat zijn oorsprong vindt in de Staatsmijnen, kondigde afgelopen najaar al aan de materialendivisie af te willen stoten. Het bedrijf wil zich verder richten op voedingsmiddelen voor mens en dier, een koers die het zo'n 10 jaar geleden insloeg onder de toenmalige bestuursvoorzitter Feike Sijbesma.

Kogelwerend

Dyneema is een supersterke kunstofvezel die onder meer wordt gebruikt in kogelwerende vesten. Ook wielertenues worden met de supersterke vezel gemaakt. Dyneema wordt sinds 1990 gemaakt bij fabrieken in Nederland en in de Verenigde Staten.
Avient is een kunststofbedrijf uit de Amerikaanse staat Ohio. Net als DSM heeft het een geschiedenis in de mijnbouw.

Omzet

De sterke vezels waren op jaarbasis goed voor een omzet van zo'n 335 miljoen euro van de in totaal bijna 2 miljard euro die de hele materialentak vorig jaar behaalde. Qua bedrijfswinst was het verkochte onderdeel goed voor ongeveer 105 miljoen euro per jaar.

Opbrengst

Na aftrek van alle kosten die het maakt voor de verkoop verwacht DSM ongeveer 1,3 miljard euro winst te maken op het afstoten van het onderdeel. Die verkoop wordt naar verwachting in de tweede jaarhelft afgerond. DSM gaf eerder al aan de opbrengsten van de verkoop van de materialentak vermoedelijk in verdere groei van de voedingsonderdelen te willen steken, zoals overnames, maar ook investeringen.