Jeroen Lenaers gaat afluisterpraktijken onderzoeken

Afbeelding ter illustratie © L1
Jeroen Lenaers gaat onderzoek doen naar spionagesoftware. De europarlementariër uit Stramproy is gekozen tot voorzitter van een speciale werkgroep die het afluisteren van politici, journalisten en advocaten onderzoekt.
In 2021 werd duidelijk dat het Israelische bedrijf NSO software had ontwikkeld, waarmee de telefoon van duizenden mensen werd gehackt. De Franse president Emmanuel Macron bleek een van de slachtoffers,. Ook de Poolse verkiezingen zouden beinvloed zijn door de hacks.

Pega-commissie

Lenaers werd dinsdag gekozen tot voorzitter van de zogenaamde "Pega"-commissie, die onderzoek gaat doen naar de praktijken. Ook enkele collega-parlementsleden zouden bespioneerd zijn via de software.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de software werkt:

Schandaal

De commissie krijgt een jaar de tijd om de affaire in kaart te brengen. "Dit schandaal is bijzonder ernstig en dit kunnen we niet genoeg benadrukken", zo zegt Lenaers. "Ga maar eens in de schoenen van een slachtoffer staan en het gevoel ervaren dat elk bericht dat u naar uw dierbaren stuurt, wordt gelezen door de overheid, dat elke video die u op uw telefoon bekijkt, wordt bekeken met u, en dat mensen die niet uw belangen op het oog hebben op elk moment precies weten waar u zich bevindt."

AvondGasten Europa

Jeroen Lenaers schuift donderdag 21 april aan bij het programma AvondGasten Europa. Daarin wordt onder meer gesproken over de impact van de oorlog in Oekraine, het Limburgse stikstofbeleid, gelijke beloning voor mannen en vrouwen, en de Poort naar Europa op Koningsdag in Maastricht.