Limburger in Shanghai: 'Laat hond uit op het balkon'

Tobias bij een teststraat voor zijn woning in Shanghai. Bewoners worden daar gemiddeld drie keer per week getest. © Tobias Kars
Al enkele weken zit de 49-jarige Tobias Kars, die opgegroeide in Weert, samen met zijn vrouw, negen maanden oude zoontje en hond in lockdown in de Chinese miljoenenstad Shanghai.
Kars woont zelf in een van de rijkere wijken van de metropool, maar op sommige plekken waar mensen het niet breed hebben, lopen de spanningen volgens hem inmiddels behoorlijk op.

Voedselprijzen geëxplodeerd

"De voedselprijzen stijgen ook snel: vaak het dubbele of het drievoudige van wat je normaal gesproken betaalt in de winkels. En dat bovenop het gevaar dat mensen hier ziek kunnen worden of een ouder iemand kunnen besmetten." Kars vertelt dat het in China normaal is om met drie generaties samen te wonen. "Het is heel gewoon. Kinderen, ouders en grootouders in één woning."

Strenge regels

De regels in Shanghai veranderen voortdurend en soms zelfs per wijk. Bewoners worden uit huis gehaald bij een positieve besmetting en worden dan naar opvangplekken in de stad gebracht. Dit is geen advies, maar een verplichting.
Tobias en zijn vrouw testen zich gemiddeld vijf keer per week in hun woning in Shanghai. © Tobias Kars

Opgesloten

"Als je een besmetting hebt in je gebouw of in je huis, dan heb je pech, dan moet je naar de 'camping'. Die plekken zijn vaak sporthallen of kantoorgebouwen die zijn omgebouwd." De buren van Kars zijn momenteel positief getest en dat heeft ook gevolgen voor zijn gezin: niemand mag momenteel het gebouw in of uit. Boodschappen worden tot aan de deur bezorgd en de hond wordt uitgelaten op het balkon.

Vijf keer testen per week

Ook moeten Tobias en zijn vrouw zichzelf vijf keer testen per week. Doen ze dat niet, dan kunnen ze zomaar een belletje verwachten om twee uur ’s nachts. "Als je geen resultaat online zet, krijg je midden in de nacht een telefoontje, om een uur of twee, met: 'Je bent positief getest, bereid je maar voor op een reisje naar de camping'", aldus Kars.