Opvang in cijfers: ruim 1100 Oekraïners verbleven in MECC

MECC Maastricht wordt klaargemaakt voor opvang vluchtelingen © Track88
Het MECC in Maastricht was tot dinsdag veertig dagen lang de doorstroomlocatie in Zuid-Limburg voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hoeveel mensen verbleven er de afgelopen tijd?
Volgens de veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn er in die periode ruim 1.100 vluchtelingen opgevangen. Als dat aantal wordt omgezet naar een gemiddelde bezetting waren er dertig vluchtelingen per nacht. Dat is een bezettingsgraag van minder dan tien procent. Uiteraard was het op sommige dagen drukker dan op andere dagen.

Naar Geleen

Sinds dinsdag is sporthal Glanerbrook in Geleen de doorstroomlocatie in Zuid-Limburg. De laatste 35 Oekraïners die nu nog in het MECC verblijven worden uiterlijk woensdag overgeplaatst naar Geleen.

Steeds moeilijker

De veiligheidsregio spreekt van een succesvolle periode in het MECC. "Je moet bedenken dat al die mensen na enkele dagen ook weer doorstromen naar een meer permanente plek. En dat is een hele prestatie", aldus een woordvoerder. "Wel wordt het steeds moeilijker om vanuit die crisisopvang nieuwe opvangplekken te vinden. De vakantieparken zitten steeds voller met toeristen en nieuwe potentiële locaties moeten eerst nog worden opgeknapt en dat kost tijd."

Flexibele sporters

Glanerbrook stond al sinds half maart te boek als noodopvang en neemt nu de functie van het MECC volledig over. Veel sporters moesten noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie om te trainen en dat duurt minimaal tot 21 juli. "We zijn de sportverenigingen en de sporters dankbaar voor hun flexibiliteit", zegt burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen. "Na de coronaperiode tonen zij nu extra veerkracht door gezamenlijk ervoor te zorgen dat vluchtelingen opgevangen worden en sport toch plaats kan vinden."