Demonstratie tijdens Koningsdag: 'Monarchie moet weg'

Republikein Floris Müller © L1 (Guus Benders)
Floris Müller, voorzitter van vereniging De Republiek, demonstreert tijdens Koningsdag tegen de monarchie. Hij doet dat bij de route waar het koninklijk gezin zal gaan lopen.
"We gaan niet de sfeer bederven. We gaan juist een feest vieren, met als thema 'Willem de laatste'," zo belooft Müller. "Wat ons betreft houdt het koningspaar ermee op en krijgen we een democratische republiek in Nederland. We gaan hem daarom ook uitzwaaien", belooft hij.

Groen licht

De gemeente Maastricht staat de demonstratie toe, zo werd eerder al bekend. Wel is er nog overleg over de precieze plaats waar de groep mag demonstreren. "We respecteren het recht op demonstratie. Wel kijken we nog naar enkele randvoorwaarden die te maken hebben met de veiligheid op die dag", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Aanhouding

De Republiek, voorheen bekend als Nieuw Republikeins Genootschap, kwam eerder al in het nieuws toen voormalig voorzitter Hans Maessen uit Roermond tijdens de troonswisseling in 2013 door de politie werd opgepakt. Maessen demonstreerde toen alleen in de samengestroomde menigte met een bord met een opschrift waarin hij zich afzette tegen het koningshuis.