Woonwagenbewoners Beek boos: 'Gemeente maakt ons dakloos'

Het woonwagenkamp aan de Bosserveldlaan in Beek © Google Street View
Een groep woonwagenbewoners uit Beek is kwaad nadat de gemeente het vernieuwingsplan van hun kamp heeft uitgesteld. Verschillende bewoners hadden hun woonwagen al verkocht omdat ze tijdens de bouw op een camping zouden verblijven.
"Maar opeens kwamen ze vertellen dat we daar toch niet welkom zijn."

Demonstreren

Een delegatie van bewoners ging daarom dinsdag bij het gemeentehuis in Beek verhaal halen over het uitgestelde plan voor hun woonwagenkamp aan de Bosserveldlaan. "De gemeente heeft ons gewoon dakloos gemaakt", briest bewoner Gé Weiss.

Heel kamp op de schop

Het oorspronkelijke plan hield in dat het woonwagenkamp in Beek compleet op de schop zou gaan. Zo zouden er onder meer nieuwe woonchalets komen, nieuwe riolering en leidingwerk om wateroverlast tegen te gaan. Ook zou het kamp worden voorzien van een groene strook van bomen en struiken.

Niet welkom

Om dit te realiseren zouden de bewoners één jaar op een camping in Susteren verblijven. "Maar dinsdag kwamen een paar ambtenaren vertellen dat de burgemeester van Susteren heeft besloten dat we niet welkom zijn op die camping. Dit terwijl drie mensen hun woonwagen al hebben verkocht. Zij kunnen dus nergens heen. Mijn dochter en haar vijf kinderen staan nu op straat."
De gemeente Echt-Susteren is om een bevestiging gevraagd over dit besluit, maar kon die dinsdagavond nog niet geven.

Nooit een datum genoemd

Een woordvoerster van de gemeente Beek vertelt dat de bewoners nooit een keiharde datum in het vooruitzicht is gesteld over wanneer zij terecht konden op de camping in Susteren. "De mensen die hun woonwagens al hebben verkocht, hebben dat dus gedaan op basis van een aanname", vertelt de woordvoerster.

Bouwkosten

Als reden voor het uitgestelde vernieuwingsplan noemt ze de gestegen bouwkosten. "We hebben meer tijd nodig voor de budgettering en aanbesteding." De woordvoerster vertelt dat er voor één bewoner die in acute woningnood verkeert, een opslagcontainer en een caravan wordt geregeld.

'Levensgevaarlijk'

Toch is dat volgens Weiss niet zaligmakend. Bewoners die wél nog een onderkomen hebben, worden alsnog getroffen door de ommezwaai van de gemeente. "Overal liggen kapotte electriciteit-, water- en gasleidingen. Dat zorgde al vaker voor wateroverlast. Het is er levensgevaarlijk."