Math was op tijd, maar artsen waarschuwen voor buikaneurysma

In een special bus geven specialisten voorlichting over risico's van een buikaneurysma. © L1 (Joop Aerdts)
Omdat Math Schouteten na de behandeling van zijn vader hoorde dat een buikaneurysma erfelijk kan zijn, werd hij zelf op tijd behandeld aan de zijne. Maar vaak komt behandeling te laat omdat een aneurysma zich onopgemerkt ontwikkelt.
Daarom gaan vaatchirurgen in een speciale bus Zuid-Limburgers alert maken op de gevaren ervan. Waarom in Zuid-Limburg? Omdat hart- en vaatziekten daar vaker voorkomen dan in de rest van het land. Een buikaneurysma is een zwakke buikslagader die kan leiden tot een fatale scheur. Jaarlijks sterven ongeveer 350 Nederlanders erdoor.

Genetisch

Maar volgens het Zuyderland-ziekenhuis zorgt bewustwording van de risicofactoren ervoor dat dit aantal afneemt. Daarom gaan artsen dus de straat op. Woensdag was de aftrap op de Markt in Sittard. "Het belangrijkste is dat je de signalen van een aneurysma leert herkennen. Lichamelijk merkte ik niks, maar de genetische link met mijn vader hield mij alert", vertelt Schouteten. Die ook de markt op ging om zijn verhaal te delen.

Ontwikkeling niet te merken

Een aneurysma ontwikkelt zich meestal in de loop van 10 tot 20 jaar en patiënten merken dit vaak niet. Over het algemeen geeft een buikaneurysma geen klachten, maar volgens de specialisten kan een scheur grote gevolgen hebben. Door middel van een echo kan de ziekte worden opgespoord.

Mannelijke 65-plussers

Naast hart- en vaatziekten zijn roken, een hogere leeftijd (65+), een te hoge bloeddruk, aderverkalking, erfelijke aanleg én geslacht - voornamelijk mannen - ook factoren die het risico op een buikaneurysma vergroten. "Daar schrok ik van, want voordat je behandeld kan worden moeten je hart en longen goed in orde zijn. Ik heb vijftig jaar gerookt, maar daar zag de arts wonderbaarlijk niks van", aldus Schouteten.

Eerst Heerlen dan andere landen

Donderdag staan de vaatchirurgen met de bus op het Pancratiusplein, waarna ze doorreizen naar andere landen in Europa.