Bussen van Maastricht richting Kiev vertrekken dagelijks

Vluchtelingen moeten in Warschau overstappen op Oekraïense bussen om naar Kiev te reizen. © iStock
Langzaamaan willen steeds meer vluchtelingen terug naar Oekraïne: bussen van Maastricht richting Kiev vertrekken sinds maandag dan ook dagelijks. Dat laat Flixbus, het vervoersbedrijf van de snelbussen, weten.
Oekraïense vluchtelingen die weer terug richting Oekraïne of oost-Europa willen, kunnen op deze manier relatief goedkoop reizen. Een kaartje kost ongeveer 60 euro. De kans dat Flixbus meer bussen gaat inzetten, is er volgens woordvoerder Charles Billiard dan ook.

Veiligheid

De situatie is volgens het bedrijf veilig genoeg om op West-Oekraïense bestemmingen te rijden. De bus die in Maastricht vertrekt, arriveert vanuit Brussel: het beginpunt van de lange reis."Het is misschien niet helemaal veilig, maar elke partij is daar vooraf van op de hoogte gesteld: de buspartners, de chauffeurs en de klanten", aldus Brilliard.

'Rijden niet zelf tot Oekraïne'

De chauffeurs, waarbij ook enkele met de Nederlandse nationaliteit, rijden niet helemaal tot Oekraïne. In het geval van Maastricht rijdt de chauffeur tot Warschau en daar moeten reizigers overstappen. "Naar bussen uit Oekraïne met Oekraïense chauffeurs", aldus de Flixbus-woordvoerder.

Eerste bus

Maandagavond vertrok de eerste bus, die vanuit Brussel via Maastricht naar Warschau rijdt. Ook stopt de bus nog in enkele Duitse steden. Buiten Maastricht vertrekken er in Nederland ook bussen in Amsterdam en Eindhoven richting Oekraïne.