Terugblik op koninklijk bezoek: 'Zorgen om de veiligheid'

Prinses Beatrix, destijds nog Koningin, tijdens haar bezoek aan Limburg in 2011 © L1
Het bezoek van de jarige Koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht is aanstaande. De vorige keer dat de Koninklijke familie naar Limburg kwam was in 2011. Léon Frissen, destijds gouverneur van Limburg, vertelt dat er tijdens die dag constant een vraag door zijn hoofd maalde: "Gaat het wel allemaal goed?"
Het was een beladen periode herinnert Frissen zich. Zeker omdat twee jaar daarvoor, op 30 april 2009, in Apeldoorn een auto inreed op de optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte. Acht mensen kwamen daardoor om het leven.

Gemaakte blijheid

Het bezoek van de Koninklijke familie trekt doorgaans tienduizenden mensen. De veiligheid is dan sowieso een groot issue weet hij. "Je wil de veiligheid bewaken door middel van afstandelijkheid. Aan de andere kant wil je dat het bezoek laagdrempeligheid uitstraalt. Dat vergt veel voorbereiding en inspanning. Eigenlijk loop je met gemaakte blijheid rond die dag. Je voelt nadrukkelijk spanning. Gaat alles wel goed? Gebeurt er niks?"

Samenwerking

In 2011 was het Koningin Beatrix die Weert en Thorn bezocht, samen met leden van de Koninklijke familie. "De totstandkoming van die dag kwam voort uit een samenwerking tussen de Provincie en de Koninklijke familie. Toen bekend werd dat ze naar Limburg wilden komen, hebben wij Thorn en Weert aangedragen. Die laatste vanwege de mooie historische betekenis en de relatie met het Koningshuis met Graaf Horne. Thorn is gekozen vanwege de volkscultuur. Die is zeer belangrijk voor Limburg."

Stadspromotie

Elke keer als een dergelijk evenement georganiseerd wordt gaat het over de kosten. De organisatie van Koninsdag in Maastricht kost zo'n 1,5 miljoen euro. Frissen: "Dat is natuurlijk veel, maar de exposure voor Maastricht zal enorm zijn. Met een live televisie-uitzending heb je eigenlijk twee uur lang promotie voor de stad. De aantrekkingskracht is heel groot."

Vakantie

De oud-gouverneur zal het bezoek van de Koninklijke familie aan Maastricht 27 april zelf niet bijwonen. "Ik ben dan op vakantie in Oostenrijk. Maar vanuit daar zal ik het via de televisie toch helemaal volgen. Als ik niet op vakantie was geweest was ik overigens ook niet langs de route gaan staan hoor."