Venray zet in op coalitie met 7 van de 8 partijen

Gemeentehuis Venray © Google Streetview
De drie linkse partijen in Venray mogen alsnog van het begin af aan meepraten over een coalitieakkoord.
Het gaat om SP, PvdA en GroenLinks.
Eerder adviseerden de twee informateurs om een coalitie te vormen van in ieder geval Venray Lokaal, VVD, Samenwerking Venray en D66. De linkse partijen zouden vervolgens kunnen bekijken of ze een coalitieakkoord van de vier zouden kunnen steunen. Maar voor die mogelijkheid bedankten SP, PvdA en GroenLinks. Zij wilden van het begin af aan bij de onderhandelingen worden betrokken of anders haakten zij af.

Goede samenwerking

Dat eerste gaat nu gebeuren. Dat Venray Lokaal, VVD, Samenwerking Venray en D66 die stap hebben gezet, heeft te maken met de goede samenwerking op het einde van de vorige raadsperiode, zo laten zij weten.

Nieuw bestuur

Na de bestuurscrisis van juli 2021 waarbij CDA-wethouder Jan Loonen opstapte en het CDA de coalitie verliet, hebben de zeven partijen samen voor een nieuw bestuur gezorgd. "Wij zien de uitkomst van de verkiezingen als signaal dat de Venrayse kiezers het nemen van die verantwoordelijkheid en de wijze waarop is gewerkt, waarderen en voortzetting daarvan passend vinden", zo staat in een gezamenlijke verklaring.
Vandaar dat zeven partijen gaan werken aan een breed gedragen coalitieakkoord. Eind mei moet duidelijk worden of dat is gelukt en of er zo’n akkoord op tafel ligt. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel wethouders er komen en wie dat worden.

Coalitie en oppositie

Mochten de zeven partijen tot overeenstemming komen, dan kan de coalitie rekenen op 21 van de 27 zetels in de gemeenteraad. Het CDA belandt dat met zijn zes zetels als enige partij in de oppositie.