Nieuwe veroordeling voor bidprentjesboef: 'Gestoorde man'

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum. Rafaël N. zat vijf jaar in een tbs-kliniek. © ANP
Een nieuwe straf, maar geen behandeling. Het is de uitkomst van alweer een strafzaak tegen Maastrichtenaar Rafaël N. (53). Hij krijgt een taakstraf van 100 uur voor meerdere doodsbedreigingen.
Slachtoffers waren een woningcorporatie en een advocatenkantoor. Naast de werkstraf veroordeelde de rechter Rafaël tot een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Vijf jaar tbs

De Maastrichtse vijftiger lijkt een abonnement op rechtszaken te hebben. Hij is een obsessief verzamelaar van bidprentjes en ging in zijn verzamelwoede vaak zó ver, dat hij werd veroordeeld voor bedreiging, belaging en stalking. In 2006 legde de rechter hem een tbs-maatregel op en hij verbleef uiteindelijk vijf jaar in een kliniek.

Vuilnis stelen

Het hield hem niet uit de handen van justitie. Rafaël is sindsdien meerdere keren gearresteerd, al volgde niet in alle zaken een straf. In oktober 2020 werd hij bijvoorbeeld nog vrijgesproken. Begin dit jaar is Rafaël gearresteerd voor het bedreigen van een officier van justitie, meerdere agenten en een Maastrichts raadslid. Dat onderzoek loopt nog.

Smerig spel

In die mail is ze 'laaghartig teringwijf' genoemd. 'Wanneer u doorgaat met uw smerige spelletjes, kan niemand uw veiligheid garanderen', schreef Rafaël volgens de rechter. Servatius schakelde een advocatenkantoor in en ook dat kantoor kreeg een dreigmail. 'Ik wil jullie mededelen dat ik van plan ben met jullie af te rekenen.' En over een specifieke advocaat: 'Ik schiet zijn hersenpan aan flarden.'

Gestoorde man

Volgens advocate Bo Maenen kan niet worden aangetoond dat het gebruikte emailadres van Rafaël is. De rechter ziet wel voldoende bewijs. Bovendien heeft Rafaël in dezelfde periode weer een bidprentje gescoord onder een valse naam. "Het is duidelijk dat hier sprake is van een gestoorde man. Het verhaal over de vuilniszakken is op zijn zachtst wonderlijk en de bidprentjes passen bij een obsessie", oordeelde de rechter.
"Helaas is er geen recent rapport over zijn geestestoestand. Ik durf het wel aan om te zeggen dat deze feiten niet volledig aan hem zijn toe te rekenen. Het ging niet goed met hem. Hij heeft al vaker vastgezeten, maar wat heeft dat opgeleverd?" De rechter koos daarom voor een taakstraf, met een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.