Rouwende hoogbejaarden opgelicht door helpdeskfraudeur

Stockfoto © iStock
Een 27-jarige man uit Den Bosch is dinsdag door de politie in de boeien geslagen omdat hij verdacht wordt van het plegen van bankhelpdeskfraude. Hij zocht zijn slachtoffers op via overlijdensadvertenties in de krant.
Het ging om hoogbejaarde nabestaanden die pas hun partner waren verloren. De man sloeg onder meer toe in Valkenburg en Brunssum.
Bij deze oplichtingstruc deed de Bosschenaar zich voor als bankmedewerker en belde hoogbejaarden op om hen geld af te troggelen. Hij liep tegen de lamp na aangiftes van een aantal slachtoffers.

Pinpas blokkeren

Via overlijdensadvertenties in kranten benaderde de crimineel weduwen en weduwnaars. De twintiger vertelde hen dat er iets mis was met hun bankrekening en dat ze hun pinpas moesten laten blokkeren. Daar kon hij wel bij helpen en ging bij de ouderen langs.
Ze gaven hun bankpas en pincode af, waarna de man geld kon pinnen bij verschillende pinautomaten. Volgens de politie maakte de oplichter bedragen tussen de 2000 en 2500 euro buit. Verder kocht hij ook dure spullen met de gestolen betaalkaarten.

Meerdere aanhoudingen

De opsporingsdiensten denken dat hij niet alleen opereerde en verwachten binnenkort meerdere verdachten aan te houden. Niet alleen in het zuiden van Limburg sloeg hij namelijk toe, ook in andere delen van Nederland.