Kinderopvangverblijven in vijf jaar flink toegenomen

Foto ter illustratie. © iStock
Limburg heeft in de afgelopen vijf jaar bijna 25 procent meer kinderopvangbedrijven erbij gekregen.
Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).
Waar er in 2017 nog 741 kinderopvangplekken waren in onze provincie, groeide dat in 2021 naar 923. Een stijging van 24,6 procent. Alleen in Zuid-Holland was de stijging met 26 procent iets hoger. Noord-Holland staat samen met Limburg op een stijging van 25 procent.

Landelijk

Landelijk was het aantal kinderdagverblijven en gastouders op 1 januari 2017 nog ruim 16.800. Begin 2021 steeg het naar bijna 20.200 opties om kinderen op te laten vangen. Dat is een stijging van 20 procent.

Kleinste groei

In Overijssel, Noord-Brabant en Groningen was de stijging het kleinst. Maar ook daar zijn er een stuk meer opvangplekken voor kinderen dan vijf jaar geleden, daar steeg het tussen de 12 en 15 procent.

Inschrijven als zzp'er

Volgens Patricia Huisman, woordvoerder van de Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK), komt de groei door gastouders die al in de branche werkzaam waren maar zich sinds vorig jaar pas mochten inschrijven. "Daarnaast zagen we pedagogisch medewerkers uit loondienst vertrekken om als zzp’er aan de slag te gaan."

Aanbod niet genoeg

Toch is volgens Huisman het aanbod van kinderopvangplekken niet genoeg voor de vraag en staat het gebrek aan personeel de groei van het aanbod in de weg. Het is aannemelijk dat de vraag voor het opvangen van kinderen ook nog blijft groeien. In 2021 werd namelijk een recordaantal coronababy’s geboren.