TEFAF steunt restauratie schilderij Van Gogh uit Boijmans

De ingang van de kunstbeurs in het MECC. © ANP
Het restauratiefonds van de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF steunt financieel de opknapbeurt van een schilderij van Vincent van Gogh.
Het gaat om De populierenlaan bij Nuenen (1885) uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het doek is voorafgaand aan de restauratie te zien tijdens de beurs, die eind juni plaatsvindt in Maastricht. Later deze zomer is het project rechtstreeks te volgen in Depot Museum Boijmans Van Beuningen.

Restauratie na 140 jaar

Het olieverfwerk van 78 bij 98 centimeter moet na bijna 140 jaar worden gerestaureerd. De hechting van de verflagen is niet meer goed, wat deels komt doordat Van Gogh het werk over een ander schilderij heen heeft geschilderd. Het restauratieproces richt zich volgens het fonds vooral op het consolideren van losse verf en, indien mogelijk, het verwijderen van vernis. Als het lukt de vernis weg te halen, wordt mogelijk ook meer duidelijk over het schilderij dat onder de huidige afbeelding schuilgaat. Het zou gaan om een afbeelding van een toren, waarvan wordt verondersteld dat het de oude kerktoren bij Nuenen is. Tot nu toe is niet eerder dergelijk diepgaand onderzoek gedaan.

Nuenen

De populierenlaan bij Nuenen was in 1903 het eerste schilderij dat terechtkwam in een openbare museumcollectie. Van Gogh (1853-1890) schilderde het werk in 1885 in Nuenen en zou er in Parijs nog aanvullende penseelstreken op hebben aangebracht.

25.000 euro

Het TEFAF Museum Restauratiefonds, dat wereldwijd de restauratie en het behoud van cultureel waardevolle werken ondersteunt, draagt 25.000 euro bij aan de restauratie. Het fonds viert dit zijn 10-jarig jubileum. "Het is toepasselijk dat het fonds er in dit jubileumjaar voor heeft gekozen de restauratie van een Nederlands meesterwerk van een van 's werelds bekendste kunstenaars te ondersteunen en het daarmee te behouden voor toekomstige generaties bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen", zegt Hidde van Seggelen, voorzitter van TEFAF.