Directeur MAA hoopt op toekomst met elektrische vluchten

Directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport. © L1
Directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport hoopt op een toekomst waarin vrachtvluchten en elektrisch vliegen voor passagiers centraal staan.
Dat vertelde hij maandagavond in L1-televisieprogramma Limburg Centraal.

Vier toekomstscenario's

Daarmee spreekt hij zijn voorkeur uit voor een mix van twee van de vier toekomstscenario's voor het vliegveld die door de provinciale politiek zijn uitgewerkt. Deze variëren van maximale groei, een ietwat bescheidenere groei, transformatie naar elektrisch vliegen en sluiting. Het college van gedeputeerde staten komt woensdag met een nota waarin alle voor- en nadelen van de vier scenario’s uitvoerig zijn uitgewerkt.
Zelf maakt het provinciebestuur geen keuze. Die laat ze over aan het Limburgs Parlement.
In onderstaande video worden de vier toekomstscenario's voor het vliegveld uitgelegd:

Respectloos

De directeur wacht het besluit in spanning af, net als zijn personeel. "Sinds 2014 heeft sluiting drie keer boven ons hoofd gehangen. Dat is heel moeilijk voor het personeel, dat murw is door die jarenlange discussie. Er wordt respectloos gedacht over hun banen. Ze werken zich het snot voor de ogen. Ze missen erkenning en waardering. Dat doet ze het meeste pijn."

Elektrisch vliegen

Tot nu toe voelde alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren iets voor het sluiten van het vliegveld. De VVD alleen als er weer belastinggeld bij moet. Een horrorscenario voor Roeven, die juist toekomst ziet in vrachtvlucht en elektrisch vliegen. "Dat kan met kleinere voertuigen waardoor je niet veel stoelen hoeft te vullen. Daar hebben alle regionale luchthavens nu moeite mee."

Vliegen naar de Randstad

Ook ligt Maastricht gunstig voor elektrische passagiersvluchten, meent de directeur: "Je gaat qua afstand niet elektrisch vliegen van Rotterdam naar Amsterdam. Dan pak je de elektrische auto. Maar vanuit Maastricht kan dat wel interessant zijn. Maar ook een aantal andere Europese steden die binnen het bereik van een elektrische vlucht liggen."

Onzekerheid gewend

Op 3 juni neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit. Het zijn spannende tijden voor Roeven. "Maar na vijf jaar onzekerheid ben ik wel wat gewend."