Doorbraak: Mosa Meat mag kweekvlees eindelijk laten proeven

Foto ter illustratie © iStock
Negen jaar na de presentatie van de hamburger van kweekvlees kan het dan eindelijk: Mark Post mag zijn producten laten proeven.
Eind 2022 verwacht de oprichter van Mosa Meat de eerste proeverij te kunnen organiseren. "Het is echt een grote stap vooruit", aldus Post. "Het parlement heeft een wet aangenomen waarin die mogelijkheid geboden wordt."

Eerste hamburger

Het produceren van vlees zonder dat daarvoor dieren hoeven te worden geslacht leek lange tijd een utopie. Totdat de Universiteit Maastricht in 2013 in Londen de eerste gekweekte hamburger presenteerde. Het vlees wordt gemaakt door cellen uit een koe te kweken in een laboratorium. Doordat de cellen zich vermenigvuldigen in een speciale vloeistof en daarbij spiervezels vormen, wordt vlees geproduceerd. "Het is een noodzakelijke oplossing voor de groeiende vraag naar vlees over de wereld", zo weet Mark Post.

Veestapel

Terwijl het kabinet fors inzet op het verkleinen van de veestapel door te snijden in het aantal boerderijen, bleek de politieke animo voor het kweekvlees veel minder groot. Hoewel de Tweede Kamer het kabinet vroeg om een actieplan voor de zomer van 2020, ontraadde minister Schouten de motie. Nederlandse bedrijven lopen voorop in de ontwikkeling van kweekvlees, aldus de oproep van het parlement, maar die positie staat onder druk door wetgeving die verdere ontwikkeling en innovatie hindert.

Proeverijen

Onder strenge omstandigheden maakt het huidige kabinet meer ruimte voor de volgende stap voor Mosa Meat. "Het proeven verloopt dan nog steeds onder strikte omstandigheden", aldus Post. "We moesten wachten op goedkeuring door de Europese Voedsel- en Warenautoriteit, voordat we überhaupt iemand iets mogen laten proeven. Ik verwacht dat we aan het eind van dit jaar een aantal kleine testjes kunnen laten doen."

Oekraine

De oorlog tussen Rusland en Oekraine confronteert Europa met de afhankelijkheid van voedselproductie in het buitenland. Volgens Mosa Meat past het politieke besluit in die nieuwe realiteit. “Gecultiveerd vlees is een toekomstbestendige manier om onze voedselketen veerkrachtiger te maken en een groeiende bevolking te kunnen voeden", zo meldt Robert Jones van Mosa Meat.

Koningsdag

Mosa Meat is op 27 april ook vertegenwoordigd op koningsdag in Maastricht. Op verzoek van Willem-Alexander en Maxima schuift het Limburgse voedingstechnologiebedrijf aan op het Onze Lieve Vrouweplein. De kweekburger krijgt daar een plek naast het zuurvlees en de Limburgse vlaai.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!