Ongeluk met defensievoertuigen uit Vredepeel in Tsjechië

De militairen en hun voertuigen voor vertrek naar Slowakije. © L1 (Robert Janssen)
Een van de konvooien die Patriot-luchtafweersystemen vanuit Vredepeel naar Slowakije moet brengen is zaterdagochtend betrokken geraakt bij een botsing. Vier voertuigen zijn dusdanig beschadigd dat ze moeten terugkeren naar Nederland.
Bij het ongeluk raakte niemand gewond, meldt het Ministerie van Defensie.

Glad wegdek

In het patriotkonvooi botsten vijf militaire voertuigen op elkaar in Tsjechië. Volgens defensie moest het voorste voertuig onverwacht remmen op een glad wegdek. Daardoor konden de vier andere voertuigen niet meer op tijd stoppen.

Jeeps en vrachtwagens

Een woordvoerder van defensie benadrukt dat het enkel gaat om jeeps en vrachtwagens. De raketlanceersystemen waren niet bij het ongeluk betrokken. Defensie stuurt een nieuw aantal jeeps en vrachtwagens naar Slowakije. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. De beschadigde voertuigen keren terug naar Nederland. "De kans is groot dat ze naar Limburg teruggaan", zegt een woordvoerder.

Vredepeel

Afgelopen donderdag vertrokken 150 militairen vanuit de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel richting Slowakije. De missie wordt uitgevoerd op verzoek van de NAVO in verband met de oorlog in Oekraïne. De militairen moeten in Slowakije onder meer de bevolking geruststellen en Rusland afschrikken.