Burgemeester Hessels thuis 'geïntimideerd': 'Pik het niet'

Jos Hessels © L1 (Randy Beaumont)
"Mijn huis is mijn privédomein en daar heeft niemand me lastig te vallen", schrijft Jos Hessels in een lang statement op Facebook. De burgemeester van Echt-Susteren is de afgelopen weken twee keer lastiggevallen voor én in zijn woning. "Ik voel me geïntimideerd."
Hessels zegt tegen L1 dat hij weet wie de personen zijn die de afgelopen twee weken voor zijn deur verschenen.

Privacy

De burgervader van Echt-Susteren wil door middel van het statement op zijn Facebookpagina laten zien waar zijn grens ligt. Hessels zegt nadrukkelijk geen moeite te hebben met mensen die hem op straat aanspreken, maar wil wel dat mensen de privacy van hem en zijn familie respecteren door hem thuis niet te komen opzoeken, iets wat de afgelopen weken wel is gebeurd.

Woonkamer

Een aantal weken geleden kreeg Hessels bezoek van de eerste persoon. "Die bleef aanbellen, waarna ik de persoon in kwestie uit fatsoen heb opengedaan. Toen deze persoon binnenstond begon het schelden in mijn woonkamer." Vrijdagavond stonden opnieuw een aantal personen voor de woning van Hessels. "Het waren enkele mensen die maar bleven schelden en aanbellen. Uiteindelijk heb ik besloten om de politie te waarschuwen, toen zij arriveerden waren ze net vertrokken." Hessels zegt dat de scheldpartijen ook onplezierig en intimiderend zijn voor zijn buurtgenoten.

Procedures

Hessels zegt te weten waarom de personen voor zijn deur zijn komen staan. "Het gaat om zaken die bij de gemeente spelen of gespeeld hebben." De burgemeester zegt dat bij de zaken alle procedures zijn doorlopen en mensen niet kunnen leven met de uitkomst daarvan. Bij een zaak zou nog een gesprek gepland staan. "Zij vinden het normaal dat ze naar de burgemeester gaan als ze hun zin niet krijgen. Maar ik ben burgemeester, ik sta helemaal buiten dat soorten zaken. Ik maak namelijk geen beleid." Hessels wil niet zeggen waar de procedures over zijn gegaan.

Emotie

De burgemeester denkt dat mensen naar zijn woning toekomen om emoties te uiten, maar hoopt dat het snel stopt. Hessels schrijft in zijn Facebookbericht de bedreigingen als intimiterend te ervaren: "Het onfatsoen en het gebrek aan respect voor ons privédomein van de afgelopen tijd maakt meer indruk dan een doodsbedreiging van iemand die al eens een moord begaan heeft", verwijst Hessels naar een bedreiging van enkele jaren geleden.

Stopgesprek

De politie zal op zeer korte termijn de betrokken personen bezoeken voor een zogenaamd stopgesprek. Agenten gaan dan in gesprek met de betrokkenen waarin ze wordt gevraagd te stoppen met hun acties. Hessels hoopt dat het helpt. "Ik wil het niet tot een juridische procedure laten komen, maar als dit doorgaat twijfel ik niet om aangifte te doen. Maar ik heb vertrouwen in het stopgesprek. De meeste mensen komen bij zinnen door zo'n gesprek."

Reacties

Hessels heeft na het publiceren van zijn Facebookbericht veel steun ontvangen. "Vele telefoontjes en tientallen appjes zijn de afgelopen uren binnengekomen. Het doel van mijn bericht is ook dat we een klein beetje fatsoen houden in onze maatschappij en mensen hun privacy respecteren."